ДНЕС

Борисов за ветото на Радев: Някой си прави политически пиар

Защо е нужно да се използва кризата и страховете на хората, а  някой да си прави политически пиар. Това коментира премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС , продължил над час и половина, след като по-рано през деня президентът Румен Радев наложи частично вето върху закона за мерките за извънредното положение.

„Който се заиграва със страховете на хората, губи“, убеден е премиерът.

В крайна сметка Борисов даде да се разбере, че управляващите от ГЕРБ ще уважат наложеното от президента Румен Радев вето върху два от текстовете на закона за извънредното положение. Ще бъде прегласувано предложението за въвеждане на пределните цени на стоките, което ще отпадне, като ще бъдат прецезирани и текстовете за разпростаняването на „невярна информация“ за коронависура, което в момента се наказва с глоба и затовор.

Борисов е наредил да се намери по-добра формулировка и се надява текстовете да минат през комисията в НС още утре.

Премиерът даде да се разбере, че решението на Радев било неочаквано. Въпреки това преди да обяви ветото си Радев е говорил по телефона с Борисов и го е информирал какво ще направи и какви са аргументите му.

Борисов обаче заяви, че Радев услужливо е пропуснал да каже, че предложението срещу спекулата при цените на основни стоки в закона било на БСП. Социалитите дори заплашили, че ще излязат от пленарната зала, ако не се гласува тази мярка. Именно така по думитена Борисов се стигнало и да гласуването на тавана на цените.

Премиерът даде да се разбере, че не се страхува от алтернативното мнение и напомни, че ще създаде и медициснки съвет към МС, наред с щаба за коронавируса. Той припомни, че само преди няколко дни разговаряли с Радев в президентството, след това той всяка сутрин му докладвал какво върши кабинета, същото се случило и тази сутрин. Именно на срещата на „Дондуков 2“ миналата седмица пък се съгласили, че мерките са най-добрите.

„Ние си създаваме време. Правим го в името на всички българи“, каза той във връзка със строгите мерки и критиките на Радев за блокирането на страната и КПП-та по входовете на големите градове.  „За разлика от тези популисти, които всеки ден си сменят мнението, ние носим цялата отговорност“, каза той и поясни, че с текста на БСП се създало хаос.

Борисов отново заяви, че първата и основна задача е защита на здравето и на живота на хората. По думите му целта е да гарантират пенсиите на пенсионерите и даде да се разбере, че няма да допусне всички пари на държавата да бъдат похарчени.

Премиерът разкритикува Радев, че не е предложил една конкретна мярка. „Не е минала и една седмица и дайте дайте да похарчим парите“, възмути се министър-председателят.  И добави: „Ако бяхме пупулисти и безотговорн, щяхме да го направим веднага“.  Той упрекна Радев, че по време на служебния кабинет е бил готов да даде млиарди за „Грипен“-те, но не е дал за заплати на медиците или за апаратура.  Вече сме раздали около 8000 защитни облекла и дори македнския президент ни молил за такива. По 200 шлемове пък се произвеждали  на ден.

„Помните ли трети март. Кой се подигра с вируса, а сега мерките били ненавременни“, коментира още Борисов  и напомни, че само за 4 дни е била преструктурирана цялата текстилна индустрия.

Той обвини Радев в егоцентризъм заради упрека му, че без негово знание са решили и армията да има правомощия при борбата с коронавируса. Борисов даде да се разбере, че армията ще се намесва само когато е нужно  и ще подпомага полиция и пожарна. „Това са мъже в разцвета  на силите си. Защо да не помагат?“, зачуди се Борисов.

По думите му мерките се въвеждат плавно. Той отново натърти, че никой не знае колко време ще продължи кризата и затова не иска да харчи резервите на държавата, тъй като след това с тях може да се наложи да се теглят кредити.

По-късно поясни, че имаме около 7 млрд. резерви , които при нужда може да се освободят.

Той поясни, че са се отказали от разходи са самолети и коли, за да има за социални такива.

„Ние дефицитът лесно може да го направим. При всички управления на БПС завършвахме с дефицит. Само ние работим балансирано“., заяви Борисов.

Той изтъкна, че само 30 човека са в болница, но е готвим за 4000.

„Никоя държава не се организира по-бързо“, категоричен е той. Похвали и фармацевтичната индустрия, която веднага дарила 35 000 дози от хининови преправати. От думите му стана ясно, че се търсят лекарствени субстанции, дори и от Китай,  и ако бъдат намерени, веднага ще започне производството на такива. По думите му с нашата мощна индустрия трябва да наваксаме и да помогнем и на македонския „братски народ“.

Даде и предложение – сервитьори, готвачи, пиколата, да бъдат вкарани в социалната система и да помагат на възрастните хора. В тази връзка той даде да се разбере, че са готови да вкарат и по-строги мерки за възрастните – пълна карантина, но това означавало допълнителен ресурс от хора за социалния патронаж, които да разнасят лекарства, храна и стоки на възрастните.

„Да не ни е лесно да има КПП-та и опашки. Това не носи политически дивиденти. Вредно е за всички партии. Правилно е и ние ще го правим докрай.“, аргументира се министър-председателят.

„Я си представете коронавирусът да беше след правителството на Памен Орешарски с 3 % дефицит и без резерв. Ако нямаше шанса България да сме ние сега“, каза още възмутен Борисов. Именно след неговото управление трябвало да платят и за фалита на КТБ. „На мен тогава кой ми помагаше? Никой не даде пари да ги платиме“, разлюти се той.

„Аз винаги съм бил добър стопанин“, убеден е той.

Премиерът даде да се разбере, че и той не е питам за включването на армията в текстовете на закона и поясни , че сме парламентарна република. „Кое го уплаши – че ще извадят танковете на улицата?“, попита реторично той.

Борисов изрази задовлство, че голяма част от българите разбират защо се налагат ограниченията .

По думите му ЕС не давал допълнителни пари, а само разрешил преструктуриране на еврофондовете ни и вдигане на праговете за държавна помощ.

„Вместо да говорим в един глас, някой се правят на популисти. Кой не иска повече пари“, каза Борисов и добави: „При криза се минава само с лишения, мобилизация и единство“.

Според него колкото са важни медиците , толкова и шивачките, които шият защитните костюми и маските.

„Президентът обеща да обещава. Моята задача е да стискам докрай. Първата задача е здравето на хората. После пари ще се намерят. Ще се мобилизраме“, каза Борисов и напомни, че е имало години, когато сме плащали репарации и сме оживявали от такива кризи. „Аз не искам да задължа младите поколения“, категоричен  е той.

Борисов поясни, че са допълнили заповедта на здравния министър и ветеринарните магазини и аптеки могат да работят,  това обаче няма да се отнася за кафетата по бензиностанциите. „Зареждаш, взимаш си сандвич и си тръгваш“, каза той.

Премиерът изтъкна, че не той е нарушил премиерието с Радев. „Кое налагаше да ме нападат в гърба така“, продължи да се възмущава той.

Даде да се разбере, че всеки ден мисли за хората, които имат нужда от подкрепа и също си е загубил съня.

Обърна се и към бизнеса: „Mного бизнесмени, които се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата.

Затова вeднaгa им кaзaх: Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт Mеrсеdеs-итe и Mаybасh-итe и вeднaгa щe плaтитe зa първия мeceц. Пoд 200 000 eврo нямa кoлa“.

И добави: „Продайте си мерцедесите и да си оправят заплатите на служителите. Правителство и президент са с коли над 10 години“.  Той заяви, че вместо да правят това, от седмица само искат пари от държавата и се жалват, че няма приети мерки.

В четвъртък отново щяло да има заседание на Европейския съвет. Новият бюджет не бил приет, а бил с 6 млрд. евро по-малко, като в него нямало и буфери.  „Тази европейска солидарност, за която всички говорим, сега се разби на пух и прах. Всяка държава си затваря границите и спира европейски граждани“, каза още той.

„Аз не чух английската кралица да казва нещо по адрес на Борис Джонсън, не чух и италианският президент по адрес на Конте или пък който и да било президент към премиера на дадена държава и то в момента на криза“, каза Борисов.

Премиерът изтъкна, че имат мнозинство в НС и ако внесат актуализация на бюджета, той ще се гласува и 7 -те млрд.лева, които имаме в резерв, ще се изхарчат. „Теглим още 5 млрд.лева,  харичм и тях и се дърпаме на страни“, каза той. Борисов даде да се разбере, че можем да загубим за ден резерва, но няма да го направи.

Няма как да искаме да станем по-богати след тази пандемия, обобщи Борисов. Той обаче заяви, че тези, които имат, сега трябва да дават. Даде примери с няколко държави, при които държавите сега разчитат на бизнеса.

„Нека олигарсите да обеднеят малко за сметка на работниците и обществото.

Как пък всички си дойдоха от ски от Франция. Колко стотици хиляди евра похарчиха там. И сега ние да извадим на народа парите. Кой от тях не беше на ски във Франция или Крушевац. За една седмица и дайте парите да ни подкрепите. Нас кой ни подкрепи, когато първата година като дойдохме бяхме на дефицит и трябваше да платим за руските централи – 1,3 млрд, за дълга на амриканските централи – 1,2 млрд, за дълга на КТБ – 3,7. Живи пари. Забравихме“.

По отношение на богатите хора в света той каза, че е притеснен от факта, че продават активи, за да кешират пари. Това допълнително създава песимизъм за бъдещето. Въпреки това Борисков заяви, че трябва да сме единни като нация и само тогава можем да минем през кризата.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top