ДНЕС

Бетонираха каменния мост на Колю Фичето в Дряново

Каменният мост на майстор Колю Фичето, който е един от символите на родния му град Дряново, е бетониран. За това алармират група общински съветници от града. Според тях, освен че по този начин се унищожавал културно-историческият статут на съоръжението, това увреждало конструкцията му, правело го опасен и можело да допринесе за неговото по-бързо срутване и унищожаване.

 Председателят на местния общински съвет Галин Герганов определя бетонирането на основите на конструкцията като вандализъм и намекна, че не знае кои са извършителите на това дело, но има предположения, които на този етап не иска да огласява.

Общинският шеф е сезирал за случая компетентните органи. Кметът на община Дряново Трифон Панчев обясни, че самият той не е знаел за бетонирането на основите на моста и не е давал разпореждане за подобен ремонт. Все още той самият не знае и коя е фирмата, извършила ремонта, и как това се е случило без тя да поиска и да получи разрешение от общината и от НИПК.

„Проверих да не би предшественикът ми да е дал подобно разпореждане и да е наел фирма за ремонта, но се оказва, че и по негово време не е правен конкурс и не е била определяна фирма за реставрацията на моста. Уведомил съм архитект Милен Маринов, инспектора, отговарящ за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Ако след направената проверка той реши, че трябва да се направи някаква корекция, може да издаде предписания до държавата, тъй като мостът не е общинска, а държавна собственост.

В случая обаче самият аз не виждам поводи за някаква драма. Единствено това, че е бил използван съвременен бетон за закрепване на поставените камъни в основите. Но като мине малко време и цветът на бетона се промени, изобщо няма да има никаква разлика”, каза кметът на Дряново.

По-голямата част от жителите на Дряново изобщо не са впечатлени от това, че за моста е използван бетон. За тях по-важно е, че е направен ремонт. „Този мост освен паметник на културата е и съоръжение, което се използва. По него ежедневно минават стотици хора. През последните години той се бе превърнал в опасно съоръжение и минаването по него криеше рискове от срутване.

Така че тези, които са излели бетона, могат само да бъдат похвалени. А не да се търсят някакви кусури. По-добре ли щеше да падне и да убие хора. Тези, дето сега сигнализират за това какво голямо злодеяние било направено, май като че ли повече искат да подлеят вода на новия кмет и да го очернят”, смятат част от дряновци.

Мостът в Дряново е построен през 1861 г. и е единственият мост на Колю Фичето, който е съхранен и запазен до наши дни в автентичното си състояние. До построяването му се стига, след като придошлата река Дряновска отнася стария дървен мост. След като е получено разрешение от османските власти за строеж, Фичето прави два проекта на моста – дървен и каменен. Жителите на Дряново избират втория, за да бъде по-здрав и да ги надживее. Изграденото съоръжение е с дължина 38,5 м и широчина на платното и тротоарите 5 метра. Има 4 свода, стъпили върху 3 масивни каменни колони.

Настилката на моста е едър калдъръм, а на тротоарите каменни плочи. Любопитното е, че по време на Руско-турската освободителна война по моста преминава руската тежка артилерия, без да успее да го повреди.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top