ДНЕС

Йончева се жали в Страсбург за имунитета си

Евродепутатът от БСП Елена Йончева е внесла жалба в Европейския съд в Страсбург заради искането на прокуратурата да свалят имунитетът й от ЕП и повдигнатите й обвинения за пране на пари. Това стана ясно пост на Йончева в профила й във Фейсбук.

Тя коментира, че Европейският съд за правата на човека е приел жалбата и за несъстоятелността на „така отправените обвинения“. „Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая“, допълва Йончева.

Тя уточнява, че гласуването в ЕП е рутинна процедура, а практиката е Европарламентът да гласува доверие на националните институции. „Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни“, пише още тя и напомня, че вече един път е дала съгласието си за сваляне на имунитета й, но като депутат от НС. Сега обаче тя вече е член на ЕП и процедурата трябва да се повтори.

По-късно пред БНР коментира, че пбразуваното досъдебно производство срещу нея е заради направени и излъчени 7 документални филма, както и за закупена техника. Техниката обаче била налична. „Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банка КТБ. 2013 година даже държавата не е знаела, и БНБ, че има проблем с тази банка“, заключва Йончева.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top