ДНЕС

Гешев със заявка за по-активна прокуратура

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев даде заявка за по-активна прокуратурата. „Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Ще направя всичко възможно да оправда тези очаквания“, заяви той на излизане от срещата си с президента Румен Радев на Дондуков 2, който по-рано подписа указа за неговото назначаване.

Той даде да се разбере, че ще коментира приоритетите си едва когато встъпи официално в длъжност.

Гешев коментира и заявките на Радев за промени в конституцията и намекът, че новия главен прокурор не бива да бъде селективен по нито едно от делата. Той поясни, че не е запознат какво точно президентът смята, че трябва да се измени в Конституцията. Според него обаче прокуратурата трябва да остане част от съдебната власт, което било и мнението на голяма част от прокурорите, следователите и съдебните служители. „Не смятам, че съм работил селективно. Не само аз, но и екипът от следователи и съдебни служители , които са работили по това съдебно производство“, отговори Гешев на въпрос дали е работил селективно по делото КТБ. По думите му това дело е натоварено с много други гледни точни – политически, идеологическа. Прокуратурата обаче не можело да отговори на други очаквания, извън правовите и извън закона. Гешев допълни още, че прокуратурата достатъчно се отчита и не е причина за всякакви проблеми в тази държава, каквото се опитвало да внуши един политико-олигархичен кръг и върху която идеологическа основа се градяло идеологията на кръг от партии. „Тази идеологическа основа е, че прокуратурата е виновна за всички в тази държава. Това не е вярно“, каза той. Въпреки това Гешев не отрича, че прокуратурата има проблеми, които следват да бъдат изчистени.

„Но да се фиксираш и да градиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо, е непродуктивно и уврежда имиджа на цялата държава. Може би някой постигат чист личен или политически интерес. Това обаче не е в интерес на държавата и на българските граждани“, каза Гешев. Според него следват да се притесняват всички, които не спазват закона и именно това е разделителната линия, независимо от кой олигархичен кръг са,и дали го хвалят или не. Това дали някой ме хвали или не, дали прави нещо за мен, не е критерий за нищо“, каза Гешев. Той даде да се разбере, че реакцията срещу процедурата за избор на нов главен прокурор е била реакция на притеснение.

Гешев заяви още, че ще развенчае мита, който политически се изгражда, че главният прокурор е недосегаем, всевластен и отговорен за всичко. Това не е вярно, отговори Гешев и увери, че ще развенчае този мит с повече обяснения към обществото. По думите му точно в този сегмент прокуратурата не е била достатъчно активна и затова един кръг успял да изгради впечатлението, че главният прокурор е всевластна и безконтролна фигура

По думите му главният прокурор не е пощенска кутия за сигнали от политици, а има компетентни прокуратури. „За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите където трябва, а не да си правят реклама на гърба на главния прокурор“, заяви още Гешев и допълни, че борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Той допълни още, че следва да се повиши капацитета на следователите, но и на много други структури.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top