С всеки политик сме имали трудности, може да са били за кратък или дълъг период. Не мога да коментирам имена. Това каза новият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев в първото си телевизионно интервю.

В тези години сме живели в състояние на протести, не е било лесно да придвижим политик от едно до друго място. Това е част от нашето напрегнато ежедневие и високорисковата ни работа. Нямаме лица, които се стремят да излизат извън начините, по които охраняваме„, допълни той.

По думите му, в НСО работят изключителни професионалисти, минали са през всякакви форми на обучение и ситуации.

„Има един момент с натоварване на личния състав, която не виждам на сто процента. Виждам оптимизация. Не съм изяснил изцяло своята позиция. Има тайни от мен към колегите, а не тайни към обществото. Има хора с различна психика, и ние сме хора, не сме машини. Около 5 години му трябват на човек да придобие умения“, добави новият шеф на НСО.

Красимир Станчев определи случая с почетния председател на ДПС Ахмед Доган като „емблематичен“ за Националната служба за охрана.

Не сме имали такава версия на нападение срещу човек. Оттогава предприехме мерки, с които всеки трябва да е запознат изцяло със схемата, къде са входове и изходи, къде са охраняването на някои лица. Това остана като черта в нашата история. Има все още някои пропуски, които се случват, това ще е част от нещата, с които аз ще се заема. Имам правото да се заемам с тези ситуации„, каза още Станчев.

„Има личности, които не съм срещнал по коридорите, които не са натоварени с пълен капацитет. Кандидатите за НСО не са чак толкова много. В едни 10% ни е разхода на хората през цялата година и хората, които идват подлежат на един нормален конкурс, но след това следват етапите на обучение.

„Запознаха ме с катастрофата на Цвета Караянчева. Всичко до настъпването на катастрофата е било наред. За случая тече съдебно производство. Причината не е в нас. Г-жа Караянчева беше с травма, това не е малко нещо“, каза още новият шеф на НСО.

„Класифицирана информация е колко депутати в парламента охраняваме. Повечето хора, които охраняваме, са били мъже“, завърши той.