ТРИБУНА

Радев зове за оставката на правителството и нов модел на управление

Президентът настоя и главният прокурор да напусне поста си

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството.

„Вчерашният ден бе белязан от масови протест с искане на оставка на правителството, решението на ГЕРБ да организира митинг в своя подкрепа в близост до гражданския протест и по същото време е целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир“, отсече Радев.

Според него опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението нямало да заблуди никой, който познава страната.

„Корупцията, всяването на страх, прокурорският о пит за натиск, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страха и сила“, коментира държавният глава.

„Мафиотизацията на управлението накара българите независимо от политическите си пристрастия да поискат законност и връщане на основни свободи, методично погазвани с години. Сега, когато българите са на площада Европа няма право да гледа Бъгария с широка затворени очи, ЕС има нужда от демократична България, България на закона и правилата. Изходът от ситуацията е един – оставка на правителството и на главния прокурор“, скочи Радев.

Според него насилието и манипулациите не могат да върнат доверието на хората, а всяко забавяне тласка България към безизходица.

„Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията като се противопоставят хората по политически и етнически признак са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус антимафия, а той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите и административния ресурс на властта“, смята президентът.

Камелия Цветанова

dnes.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top