РАЗСЛЕДВАНЕ

Шефът на ТАД Груп с ново обвинение

Арестуваният шеф на ТАД Груп Иван Тодоров е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Новото обвинение спецпрокуратурата повдигнала на Тодоров в понеделник, стана ясно по време на днешното заседание на Апелативния спецсъд. Магистратите трябваше да решат дали да оставят Тодоров в ареста, но отложиха произнасянето си за днес.

Преди месец шефът на ТАД бе обвинен, че е подбудил служителя си Кристиян Бойков да хакне базата данни на НАП. При удара изтекоха личните данни на над 5 млн. българи.

Тодоров, Бойков, както и търговският директор на дружеството Георги Янков бяха обвинени и в тероризъм. Според държавното обвинение с атаката те искали да дестабилизират държавното обвинение. С нови обвинения от понеделник са се сдобили и Бойков и Янков. Те са сочени от прокуратурата като участници в бандата, създадена с цел изнудване. Вчера от държавното обвинение се позоваха на свидетелски показания, според които Тодоров е карал служителите си да пробиват системите на редица сайтове и платформи, да източват данните им, след което да се свързват с тях и да ги карат да им стават клиенти. Според прокуратурата Тодоров и Бойков дори обсъждали да съставят списък с най- големите български сайтове, които да бъдат хакнати

и след това да бъдат изнудвани да станат клиенти на компанията. След хакерския удар срещу НАП стана ясно, че изтеклите данни са били изпратени от Бойков първо на рекетьорския сайт „Бивол“, който е пощенската кутия на банкера беглец Цветан Василев и Драгалевския лаборант Иван Костов, услужливо обслужвани от медиите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Връзката на хакерите с „Бивол“ лъсна, след като прокуратурата разкри комуникацията между обвиняемите в чат приложението „Телеграм“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top