ДНЕС

Чумата е по-малкото зло. Проблемът е безконтролната власт

Две кризи помрачиха началото на отпускарския август. Макар привидно да нямат нищо общо, те пак сложиха държавата в рамката на тежките й проблеми – патогенното срастване между законодателната и изпълнителната власт, немарливата некомпетентност на администрацията и проваленото доверие в институциите.

 

Най-напред – в началото на юли нападна африканската чума по свинете. Двайсетина дни по-късно прокурорската колегия на ВСС единодушно номинира Иван Гешев за следващ главен прокурор.

 

Двете събития направиха видими неочаквани сходства:

1. Заради чумата – пътят Сливен – Ямбол е блокиран вече шести ден от хора, които въпреки опасността от епидемия се заканват да не позволят санитарна евтаназия на здравите им прасета. Протести се появяват и на други места. Изобщо няма да отваряме дума за причините, докарали хората по селата до скотщината да крият нелегалните си прасета в спалнята. Но ако действително се налагат радикални мерки срещу чумата, Министерството на земеделието можеше да не се държи като безсловесен башибозук, а да обясни толкова пъти, колкото е необходимо, защо живи и здрави прасета трябва да бъдат натъпкани в буркани посред лято. Или да бъдат дадени на кучетата.

След номинацията на Гешев също протестират хора. Но поради репресивна традиция, наложена у нас още през 50-те години на миналия век, в моменти, критични за държавата,

 

прасетата се оказват по-важни от хората

 

По тази причина в телевизора по-често влизат непохватните опити на държавата да спре чумата по свинете, отколкото темата с избора на главния прокурор и „гешевизацията“ на прокуратурата.

 

2. В нощта на неделя срещу понеделник съвсем по милиционерски в района на протеста по пътя Сливен – Ямбол най-напред спря токът, а после в тъмното се появи кола на жандармерията . За да „страхува“.

 

След протестите заради номинацията му Гешев заплаши противниците си, че ще им отговори „с всички средства, разрешени от закона“. А междувременно ги забърка в заговора за дестабилизация на държавата чрез хакване на поливната система пред парламента.

 

В продължение на седем години работата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров беше да евтаназира всяка опозиция на статуквото. Според творческите планове на наследника му Гешев оттук нататък санитарното приспиване очевидно ще бъде предшествано от

 

арести по списък

 

В държавите, където върховенство има правото, прокурорите осигуряват прилагането на закона от името на обществото и в негов интерес. Когато нарушаването му носи наказателна санкция, те я прилагат при безусловно спазване на човешките права. Прокурорите действат справедливо, безпристрастно и обективно. А по наказателни дела те трябва да вземат предвид сериозните последици, които един съдебен процес има върху личността, дори в случаите, когато той води до оправдателна присъда.

 

Така пише в документ, наречен „Европейски норми и принципи в работата на прокуратурата“, утвърден от Консултативния съвет на европейските прокурори. Не в Закона за прокуратурата на Руската федерация, която тези дни поиска отнемане на деца от родителите им, защото са ги завели на протест. От тази практика, както вече стана известно, номинираният за нов главен прокурор Иван Гешев е черпил опит поне два пъти, и то на място.

 

Сигурно по тази причина за прокуратурата на Цацаров и Гешев виновни по подразбиране са всички, които пречат на държавата да възстанови тихомълком статута на „правоимащите“ от времето на съветската комунистическа диктатура.

 

Само че

 

безконтролната власт на привилегированите прави свинщините им непоносими

 

Те заживяват безвъзмездно в луксозни апартаменти и вили на свои роднини при напълно обосновани подозрения, че ги притежават, но крият собствеността си, защото не могат да докажат произхода на парите, с които са ги придобили. Както в случая с един финансов министър.

 

Синовете на високопоставени магистрати купуват апартаменти за половин милион, а след това Националната агенция по приходите не открива несъответствие между приходите и разходите им, въпреки че са само на 21 години. Както в случая със сина на директора на следствието.

 

Функционери от елита на управляващата партия внезапно се влюбват в строителни изкопи или потеглят с персонални асансьори към последния етаж на жилищни кооперации с концептуална архитектура. След това се оказва, че са си купили в тях апартаменти на цената на квадратен метър в панелните покрайнини на София.

 

Назначеният да пази държавата от корупцията и дори да отнема незаконно придобито имущество заживява в тризонет и крие част от квадратурата му, за да спести данъци. След проверките, започнати, за да не открият нищо нередно в имотното му състояние, Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови на работа като прокурор в Специализираната прокуратура в петминутно заседание.

 

След инспекция по сигнал на гражданското сдружение „Боец“ предизвестеният нов главен прокурор се оказа дългогодишен близък приятел със съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин – основен свидетел по делото „Иванчева“. Когато през май гражданите поискаха обяснение от Гешев за тази близост, той високомерно им каза, че „няма да коментира лични въпроси“. Сега фактът на тревожното приятелство е записан в постановление на Апелативната спецпрокуратура и „въпросът“ вече не е личен.

 

В тези истории няма нищо нелогично. След методичното евтаназиране на всяка надежда за справедливост България се е превърнала в

 

република, управлявана от каста на вечно невинните

 

Те имат предизвестен нов главен прокурор, който и занапред ще гарантира, че до доказване на противното никога няма да се стигне.

 

Затова сега африканската чума изглежда като по-малкото зло. Като истерия, която скоро ще отмине. Но и след нея свинщините ще продължат да бъдат общ знаменател на всичко, което привидно разделените власти в България вършат в задния двор на държавата.дневник.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top