ДНЕС

Месопроизводител: Чумата може да унищожи свиневъдството у нас. Вече има дефицит на свинско месо

Африканската чума по свинете не е опасна за хората. Това заболяване е чисто икономическо. От началото на годината има над 30% увеличение на цените на свинското месо. Тук говоря за световните пазари. До края на годината очаквам да има ръст с още 10-15%. В момента е отпускарски сезон и не мога да кажа точно с колко има спад в търсеното на свинско месо и колбаси. Може би спадът е около 5%.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите, който коментира темата за Африканската чума по свинете. „Всички повдигахме въпроса за чумата още от миналата година. Всички знаят, че в България има съмнение относно тази информация и никой не вярваше. Според мен в училищата трябва се въведе изучаването на дисциплината българска народопсихология. Дефицит на свинско месо вече има. Всичко тръгна от кризата в Китай. Тя е и причината за нарастването на цените. Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни. Отрасълът у нас е застрашен от изчезване“, категоричен бе Вътев.

Гост по темата бе и микробиологът проф. Христо Найденски. „Заразата следва своя ход. Тя ще достигне до един пик и най-лошото е, че този отрасъл може би ще трябва да се рестартира, но това няма как да стане за една година. Ще се необходими 2-3 години. Другото лошо е, че вирусът ще си го има. Тази болест се разпространява много бързо“, обяви проф. Найденски.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top