ТРИБУНА

Полицейски произвол слага трайни отпечатъци върху психиката на дете

Служител на МВР-Батак обискира без повод малолетно момиче и влиза в дома му без заповед. Година след жалби и снети показания, той необезпокоявано продължава да си работи

За пореден случай на полицейски произвол научи BIG5. Инцидентът се е случил на 7 август миналата година в Батак, но и до днес няма никакво развитие по случая, който оставя траен отпечатък върху психиката и здравето на едно дете на 12-годишна възраст.

Петър Балабанов – самотен на баща на две момичета на 10 и 12 години, разказва с нестихнали притеснения за децата си пред репортер на BIG5 за случилото се преди година. Тогава по-голямата му дъщеря, прибирайки се към дома си, била спряна от полицай Грънчаров. Той обискирал раницата ѝ, от която взел ключовете за дома ѝ и тръгнал с нея. Бащата споделя, че полицаят е смятал, че детето е само вкъщи, тъй като в малък град като Батак се знаело, че в същия ден той трябва да замине за Германия. Полицаят обаче бил изненадан, че бащата на момичето е вкъщи – не могъл да замине поради получен дефект на личната си карта, която останал да смени.

На въпрос на какво основание е обискирал детето му и идва в дома му без заповед, полицай Грънчаров отговорил: „Ако се наложи, ще ти покажа заповед“. В същото  време Балабанов се обадил на тел. 112, за да изясни повода за полицейското присъствие в дома си, но Грънчаров не пожелал да говори с колегите си, забранил и на Балабанов да звъни повече по телефони.

В това време на дъщеря ми ѝ прилоша, извикахме Бърза помощ, споделя пред BIG5 бащата и ни показва протокола от посещението на медиците. От медицинския документ става ясно, че детето е било изплашено, с учестено сърцебиене и болка в сърдечната област. Въпреки това полицаят продължил да стои в жилището на семейството, без да обяснява защо се намира там.

 

„Естествено възниква въпросът какво прави с малко момиче, на което е взел ключа, влиза в къщата, където е само възрастната ми майка и знае, че аз не съм там“, споделя Балабанов пред медията ни и добавя, че само пукнатината в личната му карта, заради която се върнал, е спасила детето му.

Следва писане на жалби и от бащата, и от самото дете до полицията и прокуратурата. Служители на Вътрешна сигурност на МВР са снели показания от детето, бащата и бабата. И дотук.

Година след травмиращата за цялото семейство случка, момичето минава с ужас през полицейското управление, а бащата продължава да се безпокои за сигурността на децата си.

„Безсилни се. Въпросният полицай продължава да си работи, дори нова кола са му дали. А баща му необезпокоявано си вари ракия в двора и си продава. Пълно безсилие и липса на реакция. А детето ми продължава да получава сърцебиене само при вида на полицай“, споделя загриженият баща.

BIG5

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top