ДНЕС

Отпуснаха още 90 млн. лева за тол системата

Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89,9 млн. лева по бюджета на строителното министерство за 2019 г. за финансиране на дейността на специализираното звено „Национално тол управление“ (НТУ) в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за 2019 г., съобщиха от пресслужбата на МС.

Средствата ще бъдат използвани за обезпечаване на дейностите на специализираното звено НТУ в АПИ през 2019 г., което изпълнява всички функции по събирането на пътни такси, по опериране на Електронната система за събиране на пътни такси, администриране събирането им и осъществяване на контрол и надзор върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние.

Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона с тол такса ще се прилага след обнародване на решение на правителството, но не по-късно от 1 март догодина. Това реши парламентът, като отложи търговската експлоатация на тол системата с приетите на второ четене промени в Закона за пътищата.

Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура от тежкотоварни автомобили е 12 евро.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top