ДНЕС

Над 900 хил. българи проверили дали са с изтекли данни

937 620 са българските граждани, проверили дали личните им данни са били неправомерно разпространени, отговори заместник изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова на въпрос на „Монитор”. Данните са от вчера вечерта (18 ч.). За 665 хиляди от тях отговорът е, че са с разкрити данни, а едва 272 462-ма могат да бъдат спокойни, че не е имало неправомерен достъп.

До момента са обработени 73 млн. данни, като при над 609 хиляди от тях има несъответствия или частично изтичане на данни. Сега НАП работи по съпоставянето на изтеклите с наличните данни в агенцията. Предстои проверка, която ще смали техния обем, за да може да се разгледат те в детайли, като от ведомството успокоиха, че няма променена информация в базите на НАП.

„Ударът е срещу всички нас” – коментира главният изпълнителен директор на приходната агенция Галя Димитрова. По нейни думи няма 100-процентово сигурна система, която да работи и в интернет среда, като това е факт не само у нас, но и навсякъде по света.

“Това е реалността – мисията ни е да бъдем максимално достъпни и открити с клиентите си”, каза още Димитрова. Според нея от агенцията са подценили баланса между достъпност и сигурност, тъй като добрата защита изисква и по-модерна техника. Общо услугите, които НАП предоставя, са 138, като всеки ден 26 000 души ги използват. Ежедневно се правят над 150 000 справки и се обменят документи. Затова и в следващите дни приоритет за ведомството ще е близката комуникация с клиентите, за да стане ясно кои данни точно са били оповестени публично и какви мерки да се предприемат, за да се избегнат рисковете.

„Няма пряка заплаха за имуществото и личните документи на гражданите” – успокои Димитрова. Тя предупреди, че ще е добре хората да сменят паролите, както и ПИК кода си. Скоро гражданите ще могат да проверят какво точно е било публикувано онлайн. Това ще стане чрез нова електронна платформа при която при въвеждане на ПИК или електронен подпис гражданите ще виждат каква информация е изтекла. “Това може да бъдат трите имена, ЕГН, адрес, данни от годишната декларация за дадена година или данни, свързани с осигуряването ви за определен период”, поясни зам.-шефът Кръстанова. По време на конференцията стана ясно, че и Димитрова, и Кръстанова също са с изтекли данни. От пострадалите е и комуникационният директор на агенцията Росен Бъчваров. В момента тече пълен одит, извършван от държавната „Информационно обслужване”, и се работи по нова ИТ структура.

Димитрова предупреди, че ако се установи, че има вътрешни лица, които имат отношение към проблема, ще има дисциплинарни мерки.

На въпрос дали самата Димитрова няма да подаде оставка тя отговори: „Министърът на финансите Владислав Горанов иска от мен решения, не оставка.

Оставката е най-лесното нещо.“ Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция „Митници“ успя да увеличи данъчните приходи с 50% за последните няколко години, заслужава дори за толкова сериозно деяние, което ги превръща в жертви, а не в извършители на престъпление, трябва да обезглавяваме приходната администрация.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на въпрос дали ще поиска оставката на шефката на приходната агенция Галя Димитрова заради изтичането на данни на 5 млн. българи.

„С какви мотиви искате оставката на един потърпевш на криминално престъпление? Ние сме жертви, както всички, на криминално деяние, на което целите му надминават обикновеното хакерство. Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след „Уикилийкс“, изтъкна още Горанов.

Двама шефове в НАП уволнени след киберскандала

Досега ръководителят на “Информационни системи” е подал оставка след искане от Димитрова, а се чака и напускането на шефа на “Информационна сигурност” поради открита уязвимост. Министърът на финансите Владислав Горанов изтъкна, че отговорността за случая ще бъде понесена от отговорните служители. И посочи, че вече има 2-ма служители, които не са на работа в агенцията – директорът на ИТ звеното и този на информационната сигурност.

„Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне“, акцентира Горанов.

На въпрос кои са тези, които искат оставката на правителството, той посочи: „Опозицията със сигурност и хора, които не могат да го направят с демократични способи“.

Изводът бил, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е „много тънък“, и изтъкна, че трябва да бъдат по-прецизни, без да се отказват да направят приходната администрация максимално достъпна за гражданите.

На въпрос на в. „24 часа“ какъв е срокът, в който приходната агенция трябваше да се свърже лично със 189 граждани, за които има наличие на изтичане на голяма част от данните им, той заяви: „Аз съм сигурен, че ако говорим за тези 189 души, вече са информирани“.

Горанов акцентира, че наличието на име, ЕГН и номер на лична карта, без да се извършват няколко други престъпления, не може да засегне имуществото на гражданите.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top