ДНЕС

Огнищата на африканска чума станаха 26

Към днешна дата огнищата на африканската чума у нас вече са 26. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на среща за заразата в президентството, на която присъстват държавният глава Румен Радев, председателят на Епизоотичния съвет към МС и вицепремиер Томислав Дончев, екоминистърът Нено Димов, вътрешният министър Младен Маринов, шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев и експерти.

По време на срещата отговорните страни трябва да запознаят Радев с моментната ситуация и мерките, които се прилагат, за да се разреши кризата.

„Африканската чува по свинете влиза в ЕС още през 2013, в Европа още след 2000 г., в Румъния – две години преди нас. Това не е изненада или неочаквано събитие у нас. За първи път случай на чума се регистрира през 2018 в с. Тутраканци и след този случай се приема Национален стратегически план за действие“, обясни Десислава Танева и добави, че всички мерки, които се изпълняват в България, са съгласно Европейската стратегия за борба с африканската чума по свинете, приета през 2015 г.

„Към днешна дата имаме регистрирани 26 огнища тип “домашна свиня”. 5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, и в Българско сливово, Свищов, в промишлени свинекомплекси. И отделно 26 случая с дива свиня, последните от които са отстреляни край х. „Здравец“, Пловдивско“, посочи Танева, цитирана от БГНЕС.

Няма възможна мярка, която не е взета във връзка с африканската чума по свинете, коментира след срещата Томислав Дончев, цитиран от „Фокус“ „Единствената мярка, която не е взета и я прилагат в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, които са отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред“, допълни той. „Запознахме президента с всички взети мерки, всичко, което планираме да се случи през следващите дни и седмици. Това, което се прави среща неговата подкрепа. Той счита, че действията ни са правилни“, каза още Дончев. Той допълни, че според него се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. „Когато някой обикаля и казва,че няма чума, това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населените места да не ни съдействат. Имаме комични случаи – прасета се крият в спални, нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село. Така няма да стане. По този начин се пренася заразата“, каза още той. Дончев допълни, че вярва на българските ветеринарни власти и смята, че всички мерки, които са взети са правилни и адекватни. „Те са и научнообосновани, всички учени са препоръчали тези мерки. Осигурена е необходимата степен на междуинституционално взаимодействие“, допълни вицепримиерът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top