ТРИБУНА

Михаил Константинов: Не е прониквано в архива на НАП

„Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители. Това не е архив. В архива, за който ние отговаряме, не е прониквано”. Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, в интервю за bTV.

След направения пробив хакерът е успял да влезе в сървъра. Той е на мнение, че именно 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив стои зад хакерската атака и „това е почти безспорно“.

„Той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума”, каза проф. Михаил Константинов. По думите му всяка система може да бъде пробита, но въпросът е „да не бъде пробита левашки“, както е станало в случая с НАП. „Когато човек стане надменен и мисли, че знае всичко, се издънва. Когато хора от този тип действат, те го правят от желанието да покажат колко са добри и гениални. Така правят елементарни грешки”, коментира още проф. Михаил Константинов по адрес на човека, който стои зад хакерската атака.

Той също е открил изтекли данни за себе си, но не пожела да разкрие какви са те с думите, че е „нищо особено”.

Междувременно пред Нова телевизия IT експертът Светлин Желев каза, че се надява „някой да даде отговор на въпроса какъв е бил механизма на проникване в базата данни на НАП, как е бил осъществен целия този пробив. Но според мен момчето, което бе задържано, няма вина. При такива течове на данни обикновено хакерите се опитват да търгуват с тях, а не да ги пускат за безплатно сваляне в интернет. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия „.

Тук има и друго нещо много важно – имената и ЕГН-тата са една страна, обаче има и друга много критична маса, като например IP адресите. Чух също така, че в изтеклите данни има 800 хиляди имейл адреса, които са невероятно богатство за всякакви злоупотреби“, обясни Желев.

ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

Actualno.com

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top