ДНЕС

Кралев категоричен: Ще се строи нов национален стадион

Спортният министър заяви, че нов национален стадион ще бъде построен без значение дали България ще е сред домакините на европейското първенство по футбол през 2028 г. или Мондиал 2030 г.

„Заявили сме твърдо намерение да изградим нов национален стадион. Това не е свързано само с общата кандидатурата, която обсъждаме с Гърция. Сърбия и Румъния за европейско или световно първенство. През юни трябваше да има среща в Букурещ, но след европейските избори в две от държавите – Гърция и Румъния, има предсрочни избори. Изчакваме те да се проведат и срещата е отложена за септември. Възможно е някоя от държавите да се оттегли след изборите“, коментира Кралев. Той уточни, че в момента има няколко предложения от Столична община за терен.

„Обсъждаме три терена, всеки от тях си има плюсове и минуси. Ще ги подложим на публично обсъждане“, заяви спортният министър.

В края на миналия месец един от кандидат-концесионерите на Летище София – Manchester Airport Group заяви намеренията си да построи нов национален стадион в близост до аеропорта. Инвестицията, която предвиждат от компанията, е в размер от над половин милиард евро. Не е ясна и каква ще е цената на стадиона.

През миналата година премиерът Бойко Борисов спомена цифрата от 100 млн., но се предполага, че сумата ще е доста по-голяма.

По думите на Кралев „Армията“ ще бъде с увеличен капацитет, след като се премахне лекоатлетическата писта, а не чрез разширяване, което не влиза в новия устройствен план на Борисовата градина.

„Там има проблем. Архитектите, които са спечелили конкурса, не са обърнали внимание, че има страшно много спортна инфраструктура, която е построена преди 50 години, но не може цялата да бъде разрушена и преместена на ново място. Най-големият проблем е, че спортните имоти, които са държавна собственост, са включени в парцели заедно с други, частни парцели, което ще е проблем за реконструкцията. Имаме разбирателство с главния архитект, че това може да се промени. Ще подадем възражения. За да може стадионът на ЦСКА да се ползва като съоръжение, трябва да бъде основно реновиран“, обясни той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top