ТРИБУНА

Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София.

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и образователните въпроси.

В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат – това се случва с добра воля, категоричен е проф. Димитров.

Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални. Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука. Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top