ДНЕС

Забраняват пърженото, захарта и палмата в детските градини

Пълна забрана за пържени храни, замразени меса и продукти с хидрогенирани мазнини в менюто за децата в детските градини. Това са част от промените в наредбата за храненето на най-малките, качени за съгласуване от здравното министерство. Те предвиждат също приемът на захар и сол да се намали драстично.

“Има нови препоръки за изчисляване на препоръчителния прием на калории на ден от деца, с цел превенция на свръхтеглото и затлъстяването, което е пандемия”, обясни  диетологът проф. Донка Байкова.

С промените в наредбата, които отговарят на европейските изисквания, ще бъдат намалени калориите в дневното меню – приемът на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден.

“Новите правила трябва да помогнат за ранна профилактика на хронично незаразните болести, които винаги са свързани с грешки в храненето като инсулиновата резистентност и диабета”, уточни проф. Байкова.

Въвежда се консумацията на мазнини между 25-35% от енергийната стойност на храната. Приемът на добавени захари трябва да се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният прием е до 5% за деня. Солта във всички храни и напитки трябва да се ограничава до 3 гр. на ден.

Новите изисквания включват и даването на поне три вида пресни зеленчуци и толкова плодове седмично. Напълно се забранява предлагането на пържени храни. Вместо 100% натурални сокове се изискват прясно изцедени, стерилизирани, или смутита.

Млечните продукти трябва да са произведени от краве мляко без хидрогенирани мазнини.

Ново изискване е месото и месните продукти да не са били замразени, а само охладени.

 

/Труд

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top