СВЯТ

Обстановката в САЩ е апокалиптична, разрушенията огромни (СНИМКИ/ВИДЕО)

55 торнада сковаха осем US щата – има един загинал, а 130 души са ранени

Един човек загина, а най-малко 130 бяха ранени при поредица торнада в американските щати Охайо и Индиана. Това предадоха американските медии.

След торнадо в Охайо

След торнадо в Охайо

Смерчовете са част от 55-те торнада, които според метеоролозите са връхлетели в понеделник осем щата на изток от Айдахо и Колорадо. Късно вчера огромно и опасно торнадо се завихри в западния край на Канзас сити, щата Канзас, съобщи Националната метеорологична служба.

Според властите най-малко 11 души са пострадали. Мащабът на щетите за момента е неизвестен.

След торнадо в щата Канзас

След торнадо в щата Канзас

През изминалите две седмици в САЩ се наблюдава необичайно висока активност на торнадата, а промяна в обстановката не се задава.

Ветровете отнасяха покриви, превръщайки сградите в огромни куклени къщи, изтръгваха къщи от основите им, поваляха дървета, събаряха електрически стълбове, уточнява dir.bg.

След торнадото в Охайо

След торнадото в Охайо

Осемдесет и две годишен мъж загина в град Селина, след като понесена от вятъра паркирана кола се блъснала в къщата му.

„Има райони, които наистина приличат на военна зона“, каза кметът на Селина Джефри Хейзъл.

След торнадо в щата Канзас

След торнадо в щата Канзас

Според информацията, публикувана в интернет от Центъра за предвиждане на бури към Националната метеорологична служба, 14 торнада са вилнели в Индиана, 12 в Колорадо, а девет в Охайо. Съобщава се за седем смерча в Айова, пет в Небраска, четири в Илинойс, три в Минесота и един в Айдахо.

При гръмотевична буря в Колорадо е паднала градушка с размер на топки за тенис, десетки автомобилисти са отбили от междущатски път в Небраска заради счупените предни стъкла на колите си.

След торнадо в щата Канзас

След торнадо в щата Канзас

Националната метеорологична служба каза, че торнадо е било потвърдено и в Източна Пенсилвания, където са повредени къщи, но няма данни за пострадали.

Службата издаде предупреждение за торнадо за части от Ню Йорк и Ню Джърси. Властите посъветваха хората незабавно да потърсят убежище на по-ниските етажи и да стоят далече от прозорци.

Струпването на 50 и повече торнада не е съвсем необичайно, такова нещо се е случвало 63 пъти в историята на САЩ, като в три от тези случаи и имало над 100 смерча. Необичайното този път е, че явлението обхваща особено обширен географски район, каза метеорологът Патрик Марш.

Blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top