ДНЕС

Светият синод отказа обща молитва с папата

Светият синод отказа обща молитва с папата, както и участие на патриаршеския хор в молитва на Светия отец. Решението е взето на вчерашното редовно заседание на владиците.

Папа Франциск ще бъде на апостолическо посещение в България на 5 и 6 май. Програмата му предвидено премиерът Бойко Борисов да го посрещне на летището. След това главата на католическата църква ще се срещне с президента Румен Радев. Предвидена е и среща на папата с граждани и дипломати на пл. Атанас Буров, където папата ще говори.

В проекто-програмата е предвидена и среща с патриарх Неофит и митрополитите в Синодалната палата.

След това е записана Молитва на папата пред иконостаса на св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Молитвата Царица Небесна, която по традиция папата чете в неделя от Рим, тази година ще бъде произнесена от него на площад „Свети Александър Невски“.

Вечерта на 6 май е предвидено Събитие за мир с папата в присъствието на представители на различните вероизповедания в България. То ще е на пл. Независимост в София, където ще има Молитва на папата.

Заради проекто-програмата на папата Светият синод излезе с позиция. Митрополитите ще изпратят писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което ще подчертаят, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти.

„За това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно“, казват от Светия синод.

В станивището им е записано още, че по всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Митрополитите отхвърлят и предложението на протокола на Ватикана дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас. Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

„Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас“, казват още от синода.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top