СВЯТ

Президентът Радев подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, днес е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква. По традиция около 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата.

Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква, а през май 2019 г. папа Франциск беше в България.

По-късно през деня президентите на България и Република Северна Македония  посетиха  базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“.

Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“.

Преди срещата във Ватиката българската делегация отдаде почит пред паметта на Капитан Петко войвода на хълма на гарибалдийците в Рим. Това става ясно от Фейсбук профила на президента Румен Радев.

В делегацията са министърът на културата Велислав Минеков, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и други.

Радев е в Рим с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата ще почетат делото на светите братя Кирил и Методий.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top