СВЯТ

ЕС отказва да предоговаря за Брекзит

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се противопоставиха на искането на британските власти за предоговаряне на споразумението за излизане на Великобритания от блока, съобщи АФП. „Споразумението за излизане е най-доброто средство за гарантиране, че Великобритания ще излезе от ЕС в условията на ред. Предпазният механизъм – мярката за избягване на връщането на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия – е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Доналд Туск разговаря по телефона с държавните глави и правителствените ръководители на 27-те членки на ЕС, за да потвърди общата позиция.

Британските депутати приеха с 317 гласа „за“ и 301 „против“ поправка, искаща промяна в договореното с ЕС споразумение за Брекзит. Поправката предвижда по-конкретно да се замени предпазният механизъм, целящ да бъде избегнато връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с „алтернативни мерки“.

Преди гласуването министър-председателката Тереза Мей заяви, че тази поправка, внесена от консерватора Греъм Брейди, ще й даде „мандат“ да поднови преговорите с Европейския съюз.

Остават само два месеца до 29 март, когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, а инвеститори и съюзници призовават британското правителство да гарантира организирано излизане от клуба, към който се присъедини през 1973 година.

„Тази вечер мнозинството от уважаемите членове на парламента казаха, че ще подкрепят сделка с промени в предпазния механизъм“, каза Мей, цитирана от Ройтерс. Преди две седмици тя понесе съкрушително поражение в Камарата на общините, когато депутатите отхвърлиха споразумението, което бе постигнала с ЕС.
„Сега е ясно, че има път, който може да гарантира стабилно мнозинство в камарата за напускане на ЕС със сделка“, каза Мей.

ЕС има нужда Великобритания да разясни следващите си стъпки по Брекзита, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс. „Продължаваме да приканваме британското правителство да разясни намеренията си“, каза Тимерманс. Той увери, че ЕС взема мерки за защита на европейските студенти, които участват в програмата за обмен „Еразъм“, ако на 29 март Великобритания напусне ЕС без споразумение, предаде АП.

Тимерманс обяви предложения, които ще позволят на 14-те хиляди студенти във Великобритания и 7-те хиляди британски студенти в останалите 27 страни от ЕС да завършат обучението си без прекъсвания въпреки Брекзита.

Британският министър за Брекзита Стивън Баркли заяви за Радио 4 на Би Би Си, че Великобритания все пак проучва възможни промени в споразумението с ЕС, включително фиксиран срок за продължителността на предпазния механизъм за Ирландия, както и „изходни клаузи“ и използване на технологии, за да се избегне твърда, видима граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, предаде ДПА.

„В окончателното споразумение ще трябва да има някакви отстъпки от ЕС по предпазния механизъм за Ирландия. Ако се стигне до Брекзит без споразумение, няма да получат и едно пени от нас“, заяви държавният министър за Брекзита Куази Куартенг, имайки предвид договорената сума, която Великобритания да плати по „развода“ си с ЕС в размер на около 39 милиарда лири.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че достъпът до британските териториални води за риболов не подлежи на предоговаряне с ЕС, ако се стигне до нови преговори по споразумението за Брекзит, предаде Ройтерс.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top