ТРИБУНА

Facebook отваря офис у нас

„Фейсбук” отваря център за преглеждане на съдържание в София. Новината бе потвърдена за Дарик от компанията. В центъра ще работят около 150 служители, които ще следят постовете в социалната мрежа за потенциални нарушения. Партньор на „Фейсбук” ще бъде една от най-големите аутсорсинг компании у нас – „TELUS International“, откъдето също потвърдиха новината. На този етап обаче въпросните служители няма да следят постове на български език, а на турски, казахски и руски. В момента модераторите преминават обучение, а се очаква центърът да заработи до седмици.

След масовите обществени критики към „Фейсбук”, че допуска дезинформация, политическа пропаганда и реч на омразата, които пряко са повлияли на резултатите от последните президентски избори в САЩ и референдума за Брекзит, от компанията обявиха нова политика за преглеждане на съдържанието. Тя включва няколко хиляди модератори по целия свят, които в реално време следят милиони постове на над 100 езика за евентуално нарушаване на правилата на „Фейсбук”.

От 7500 през миналата година, до момента броят на въпросните служители се е удвоил до 15 000, съобщават от компанията. Част от разрастването включва и София, където ще бъде отворен офис за преглеждане на съдържанието. В центъра ще работят 150 служители, които вече се обучават, а броят им ще варира в зависимост от броя на докладваните постове и снимки, които Фейсбук получава. Модераторите обаче няма да следят постове на български, а на казахски, турски и руски.

През април миналата година „Фейсбук” представи и наръчник, който очертава правилата за съдържание в социалната мрежа. През декември „Ню Йорк Таймс” обяви, че около 1400 страници от въпросните правила са им предоставени от анонимен модератор. Според него те често водят до противоречия, нямат смисъл, а понякога ги принуждават да оставят постове, които те самите считат, че могат да доведат до насилие. „Понякога се чувстваш сякаш убиваш някого, като не предприемаш нищо”, допълва той пред изданието.

В един от случаите например на модераторите е казано да премахнат постове с призив за набиране на помощи за пострадалите при изригване на вулкан в Индонезия, тъй като един от спонсорите на кампанията е членувал в списъка с вече забранени групи във „Фейсбук”. Заради друга подобна грешка в Мианмар социалната мрежа позволила на екстремистка групировка, обвинена в подбуждане на геноцид, да публикува в продължение на месеци. Случаят дори доведе до критики от страна на ООН. Пред „Но Йорк Таймс” Моника Бикърт – ръководител на компанията в отдел Управление на глобалните политики, казва:
„Имаме милиарди постове всеки ден, идентифицираме все повече и повече потенциални нарушения, използвайки нашите технически системи. При такъв мащаб обаче дори и да си акуратен на 99 процента, пак ще допускаш множество грешки”.

По информация на „НЮ Таймс” модераторите често се позовавали на Google Translate, и разполагали с броени секунди да приложат правилата от огромния наръчник към хилядите постове, които минават на ден. Въпросните правила обаче били разпръснати в множество презентации и документи с различни заглавия, като например: „Организации и фигури, използващи реч на омразата в Западните Балкани”. В един от документите например присъства поредица от правила, чиято цел е единствено да уточни кога думите „мъчение” и „джихад” могат да са признак на екстремистка реч. В списъците за „Реч на омразата” попадат и над 200 страници с жаргонни думи.

Повечето от презентациите са на английски език, а според изданието и за техния превод често е ползван ,,Google Преводач“. Един от най-любопитните случаи е с Ратко Младич – началникът на щаба на Босненската сръбска армия по време на войната в Босна през 90-те. Той бе арестуван през 2011, а 6 години по-късно получи от Международния трибунал в Хага доживотен затвор по 10 обвинения, включително за геноцид и престъпления срещу човечеството. В презентациите на „Фейсбук” обаче Младич е описан като бежанец, а в едни от документите името му дори е преведено буквално на английски като „Родни Йънг” (Rodney Young).

 

 

/дарик

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top