ТРИБУНА

Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да влезе в парламента за бюджет 2019

Депутатите от БСП и утре (6 ноември) няма да се регистрират за парламентарното заседание, на което е предвидено да се гледа бюджета на управляващите. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на алтернативния бюджет на Левицата – нещо, което се превръща в традиция, откакто Нинова е начело на Столетницата.
„Кворумът е задължение на мнозинството. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения“, каза соцлидерът.

„В една от предложените промени през Закона за държавния бюджет, в Закона за държавния служител реално ще остави на улицата няколко хил…

„Правителството на Борисов ни нанесе пред Европа такъв тежък удар, какъвто никое правителство не е правило, въпреки, че всички сме правили грешки. Такъв тежък удар пред лицето на Европа не сме имали“, продължи Нинова с „разбора“ на управлението. И започна с примерите – че няма да видим Шенген „с това, което направиха с паспортите и българското гражданство ни върнаха десетки години назад. Защото докато Борисов разхождаше премиери на други държави по границата с Турция да показва как с оградата ние пазим европейската граница от нелегални емигранти, през цялото време легално – през държавните институции, през държавна политика са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да бъдат български, следователно европейски граждани“.“Продадоха не само най-ценното – българското гражданство, но така се удря и по европейските ценности. И затова смятам, че цялото правителства трябва да си ходи“, добави Нинова.

Борисов в силните си години винаги е казвал, че носи отговорност, констатира лидерът на БСП и добави, че сега ѝ прави впечатление, че се крие, снишава и оправдава с коалиционните партньори. „Това не е държавническо и не е отговорно“, коментира тя. „Той носи отговорност. Това правителство продава българската национална единтичност и ни нанася страхотен шамар пред Европа и пред бъдещето ни в Шенген“, заяви Нинова.

„През 2019 г. се очаква Брутният вътрешен продукт да стигне 3.7%.“ Това каза финансовият министър Владислав Горанов, след извънредното …

Относно избора на Цветан Цветанов за член на Управителния съвет на „Европол“ Нинова също намери коментар – тя задочно го попита дали ще запознае новите си колеги със случая с продажбата на български документи. Според нея няма да е достатъчно само разследване за корупция и трябва да се продължи и да се уточни кои и колко хора са получили български (европейски) паспорти, без да имат основания за това, да се идентифицират къде са и да се започне незабавна процедура за отнемане на тези паспорти.Алтернативният бюджет на БСП

Бюджетът за 2019 г., предложен от правителството има алтернатива, категорично заяви Нинова и обяви, че БСП предлага демографски бюджет. Тя съобщи, че БСП ще предложи подкрепа за младите работещи семейства – еднократна помощ от 6400 лв. при раждане на второ дете.

Не повече от 1% от бюджетния излишък да може да се харчи директно от правителството – това предлага БСП. Социалистите искат всичко по …

Нинова коментира, че бюджетът на управляващите е начин за оцеляване на правителството догодина и изтъкна, че подходът на БСП е да предлага дългосрочни политики. Гарантиран икономически растеж, мерки за намаляване на бедността и неравенствата и за справяне с най-големия проблем – демографската катастрофа – това са акцентите на алтернативния „червен“ бюджет.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top