ДНЕС

„Галъп“: 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов

Мнозинство от 81% от българските граждани смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването си за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят. 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят. Това сочат данни на социолозите от „Галъп интернешънъл“ от независим телефонен сондаж.

Практически всички демографски групи предпочитат оставката на Валери Симеонов. Изключение донякъде правят привържениците на „Обединени патриоти“, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% – „против“. В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Изследването на „Галъп“ е от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните. Допитването е проведено от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 000 души. Социолозите уточняват, че сондажът е започнал преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top