ТРИБУНА

Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет

Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет, ако премине към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението за промяна е заложено в проектобюджета на касата за следващата година. Решенията за лечението на децата ще се вземат от експерти в здравната каса, а не както в момента от обществен съвет.

 

Това стана известно от пресконференция на председателя на Надзорния съвет на касата Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, на която представиха проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Вчера бюджетът беше приет от парламентарната здравна комисия без задълбочена дискусия и на фона на множество критики.

 

Управителят на здравната каса обясни, че след преминаването на фонда към институцията ще се гарантира по-ефективно разходване на парите. По думите му през 2017 г. 46% от формулярите за лечение на деца в чужбина са постъпили в касата без ясна оферта за цената на лечението. И след преминаването на фонда към Здравната каса се предвижда разходите за път, престой и преводачи на придружителите на деца да са за сметка на бюджета. „Струва ми се, че притесненията и критиките идват от тази група, която имат интерес практиката с транспорт, преводачи и престой в чужбина да продължи“, каза той.

 

„Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина“, посочи и Жени Начева, цитирана от „Фокус“. „От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция“, обяви тя.

 

По думите й ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК. Преминаването на Фонда за лечение на деца към здравната каса ще ускори лечението в чужбина, смята и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

 

В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса е заложено увеличение с около 490 млн. лв. През 2019 г. общите разходи за здравеопазване са близо 5.3 млрд. лв. или 4.5% от БВП, като ръстът е 545 млн. лв., от които 53 млн. лв. са по бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности и политики, обясни Жени Начева.

 

Спрямо миналата година ще има ръст на разходите за онкомедикаменти от около 20 млн. лева, около 5.5%, обяви Дечо Дечев. „Лекарствата през следващата година ще бъдат разделени на три групи – за домашно лечение, по протоколи и онкомедикаменти. Онкомедикаментите са отделени в различна група, защото се заплащат от касата по различен начин“, уточни Дечев. „Касата гарантира, че отстъпките по договорите няма да бъдат по-лоши спрямо 2018 година“, заяви управителят на НЗОК. „Очаква се ръстът да бъде главно в онкомедикаментите. Интересът на фирмите в тази част е обективен и ясен“, посочи той и допълни, че ако има преразход, той ще се поема от компаниите.

 

„Практиката в последните 10 години за разделяне на медицинския от финансовия контрол не даде добри резултати“, каза Жени Начева. Според нея с бюджета се предлага промяна в редица закони с преходни и заключителни разпоредби. „Парламентът и политическите сили изискваха от нас бързи реформи в сектора. Поставиха изискването средствата за здравноосигурителни плащания да се изразходват прозрачно и ясно, при по-добър контрол“, посочи тя.

 

„Агенцията по трансплантации, в частта администриране и донорството, преминава към новата агенция. Това по никакъв начин няма да се отрази на политиката. Чисто финансовата част от Комисията за лечение в чужбина минава към касата“, обясни тя.

 

 

Остра критика към промените, които здравните власти се канят да въведат с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на НЗОК, отправиха от Българския лекарски съюз, както и организациите на частните болници, на общопрактикуващите лекари и други.

 

С преходните и заключителни разпоредби на одобрения проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимотношения в системата.

 

Сред оспорваните от заетите в сектора промени са прелицензирането на всички болници и практики за доболнична помощ, правилото да се плаща само за дейности, извършени от лекар на основен договор в болницата, намерението само парламентът да разкрива нови болници, а правителството да разрешава откриването на нови болнични дейности и отделения. Също и въпросите как ще се определят критериите за разходна ефективност и дали националният съвет по цени и реинбурсиране има капацитета сам да определя фармако-терапевтичните ръководства, на които ще се базира бъдещото решение кои лекарства и терапии ще покрива касата като най-резходоефективни.

 

„Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани с Министерството на здравеопазването (МЗ) по един безпрецедентно консенсусен начин“, каза днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. „Назад в годините винаги е имало дебати и дискусии в хода на приемането му. Този път промените, които са внесени в Народното събрание, са подкрепени от правителството“, посочи тя. „За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания. Когато това не е било налице, нищо не се е случвало. Сега обаче идеите за промени са напълно подкрепени и от НЗОК, и от МЗ“, коментира и Дечев.

 

„Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат в системата промени. Медиците не могат да се сърдят и да казват „Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте“. Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация“, коментира днес Дечо Дечев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top