СВЯТ

ЕС не видя достатъчен напредък в преговорите за Брекзит, Мей не предложи нищо ново

Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по Брекзит не е бил постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от ДПА и „Ройтерс“.

 

„Лидерите на 27-те (страни – членки на ЕС, без Великобритания) отбелязаха, че въпреки интензивните преговори не е постигнат достатъчен напредък“, заяви присъствал на работната вечеря на лидерите източник. „Лидерите са готови да свикат Европейски съвет, ако и когато главният преговарящ на ЕС докладва, че е постигнат решаващ напредък. Засега 27-те не планират да организират извънредна среща на върха по Брекзит през ноември“, каза източникът. Те са призовали главния преговарящ Мишел Барние да продължи усилията си за постигане на споразумение.

 

Преди вечерята на останалите държавни и правителствени ръководители Мей направи изказване пред тях. Според високопоставен служител от ЕС, цитиран от „Политико“, от думите й е станало ясно, че нейното правителство е „готово да обмисли“ по-дълъг преходен период след Брекзит, което е забележителен обрат, предвид, че месеци наред тя настояваше, че по-малко от две години преход са достатъчни.

 

 

По думите на официални лица тя е казала, че сделката е близо, но според един от източниците никой не е споделил оптимизма й и не е било направено никакво ново предложение.

Преди срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очаква конкретни предложения от Мей. Условието за свикване на среща през ноември бе да има достатъчен напредък в преговорите.

 

След изказването на Мей австрийският канцлер Себастиан Курц заяви: „Трябва честно да призная, че много от това, което (Тереза Мей) ни каза, бе познато за нас“, посочи. „Нямаше голяма необходимост от дълга дискусия“, допълни той.

 

През деня лидери на ЕС коментираха в отговор на въпроси на журналисти, че са готови да обмислят удължаване на 21-месечния преходен период. Лондон също обмисля идеята, но дори официални лица от Великобритания признават, че евентуално удължаване на прехода няма да реши основния проблем в разговорите за „развода“ – как да се избегне „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА и БТА, също каза, че Мей не е предложила „по същество нищо ново“. В същото време Таяни отбеляза, че тя е говорила с „тона на човек, който иска да постигне споразумение“. Забелязах „политическа воля за постигане на напредък“, разказа пред журналисти председателят на европарламента, който е присъствал на речта на британския премиер. Според Таяни Мей е изглеждала „по-спокойна“, отколкото на последната среща на високо равнище на съюза миналия месец в Залцбург.

 

По думите на Таяни и двете страни са споменали възможността за удължаване на преходния период от 21 на 33 месеца. „ЕС със сигурност иска сделка… но не на всяка цена“, каза още председателят на Европейския парламент, цитиран от „Файненшъл таймс“.

 

Още време

 

„Нуждаем се от много повече време“, за да постигнем сделка за Брекзит, призна вчера Барние. В същото време в началото на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел той обеща, че ще се работи спокойно и търпеливо по въпроса.

 

„Работим много през последните няколко седмици и дни и нощи с британските делегации, за да постигнем всеобхватно споразумение за оттеглянето (на Великобритания от ЕС)“, отбеляза главният европейски преговарящ. „Все още не сме постигнали такова“, призна в същото време Барние и добави: „Нуждаем се от време, нуждаем се от много повече време. Ще продължим да работим през следващите седмици спокойно и търпеливо.“

 

Мишел Барние

© Reuters

Мишел Барние

 

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на Европейския съюз да постигне споразумение с Великобритания за Брекзит.

 

Все още няма сделка, призна обаче Меркел на пристигане за срещата на върха на ЕС в Брюксел. Германският канцлер обяви, че иска „добри отношения с Великобритания“. „Щяхме да сме щастливи, ако сделката за излизането бе готова. Вместо това ние сме готови на 90 процента. Но аз ще се заема с въпросите в добър дух и ще опитам всичко за постигане на споразумение. Това би било най-доброто решение и за двете страни“, каза Меркел.

 

Френският президент Еманюел Макрон увери, че „не сме толкова далеч от сделка“. „Постигнахме голям напредък за Брекзит, сега е време да постигнем споразумение“, отбеляза той.

 

Ангела Меркел и Еманюел Макрон

© Reuters

Ангела Меркел и Еманюел Макрон

 

Мей каза вчера, че вярва, че споразумение за Брекзит е постижимо, ако двете страни работят „усилено“ през следващите дни и седмици. „Това, което видяхме, е, че разрешихме повечето от проблемите в споразумението за напускане. Все още стои въпросът за северноирландското препятствие… като работим усилено и в тясно сътрудничество, можем да постигнем това споразумение“, каза Мей пред репортери при пристигането си на срещата. Мей заяви, че „всички около масата“ желаят споразумение за добре организирано напускане.

 

Очакванията за пробив на срещата в Брюксел бяха попарени през почивните дни, когато преговарящите не успяха да се договорят по условията, припомня „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top