РАЗСЛЕДВАНЕ

Подпалиха вратата на фоторепортер в Бургас, има задържан

Огнен атентат срещу бургаския фоторепортер Борислав Пенков вдигна на крак полиция и пожарна и паникьоса десетки семейства. Инцидентът, който по чудо се размина без жертви и ранени, стана в 3.30 часа посред нощ.

Неизвестни до момента лица са подпалили входната врата на колегата, чийто апартамент се намира на първия етаж в бл. №1 на комплекс „Зорница“. Пред вратата на жилището е била поставено парче от автомобилна гума, обилно напоено с бензин. Подпалвачите изчезнали веднага, щом драснали клечката. Пенков пък се събудил от шума от пукането на запалената гума. „Шумът беше необичаен и излязох, за да видя какво става. Цялата входна врата гореше“, разказа Пенков. Той веднага се обадил в полицията, а докато пристигнат огнеборците се заел сам да гаси пламъците с легени с вода. Млада двойка негови съседи, които точно по това време се прибирали също помогнали при гасенето на огъня. Фоторепортерът пълнил кофи с вода и ги спускал през терасата, а двамата ги поемали и гасили отвън. Минути по-късно на място са пристигнали полицаи и огнеборци, които потушили огъня. Пожарът обаче е нанесъл сериозни щети по общите части на входа и апартаментите. Всички стени от първия до последния етаж са опушени, а междуетажните площадки са потънали в сажди. Изпепелена е входната врата заедно с касата на апартамента на Борислав Пенков, изгоряло е и елтаблото с електромерите на целия вход, заради което е прекъснало и електричеството. Входът е без тока, а повечето от семействата се самоевакуираха още в ранни зори вчера. „Когато усетихме пушеците и дима, всички много се изплашихме. Помислихме, че целия блок ще пламне. Във всички апартаменти имаше пушек, не можеше да се диша. Когато пожарната пристигна, пожарникарите първо строшиха прозорците на междуетажните площадки, за да не се задушим“, разказаха комшиите на фоторепортера. Докато огнеборците са гасили пожара, линейка е откарала в спешния център възрастна жена, живуща на шестия етаж, която е получила пристъп от обгазяваното. Тя е оставена за наблюдение в болница, но няма никаква опасност за живота и здравето й, коментираха лекари.
Борислав Пенков е убеден, че палежът изобщо не е случаен, а е плод на вендета срещу него от криминално проявени лица. Той свързва оагнената атака с наказателното дело срещу известния в Бургас Петър Биберов-Кюфтето, който бе осъден наскоро за нападение над фоторепортера, докато снимал пожар в бившата механа „Бургаски вечери“. През последните три месеца фоторепортерът е станал мишена на серия от необясними инциденти. През юли с камък беше потрошен прозореца на кухнята му, а в началото на септември последва втори залп с камъни по дома му.
„Установени са свидетели на пожара, част от които вече са разпитани. Задържан е 37 годишен бургазлия, чиято съпричастност с извършения палеж е в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство“, съобщиха от полицията, но отказаха да съобщят дали задържаният е Кюфтето./Monitor.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top