ДНЕС

Патриарх Неофит на 73! Зове за дарения, не иска подаръци

Негово Светейшество става почетен гражданин на Троян, открива ремонтирано крило в манастира, където е постриган за монах през 1975 г.

Патриарх Неофит ще отбележи 73-ия си рожден ден в Троянския манастир в понеделник. Там ще бъдат отслужени божествена света литургия и благодарствен молебен за здравето на Негово Светейшество, съобщават от Светия синод. Точно в манастира “Успение Богородично” Неофит приема монашеството през 1975 г.

Патриарх Неофит не иска подаръци за себе си, става ясно от изявлението. Той призовава всички, които искат да го уважат, да дарят средства в кампанията за купуване на медицинския апарат ROTEM SIGMA, който е нужен за пациентите в болница “Шейново”. С апаратурата се прави диагностика на кръвозагубата при родилки с усложнения. Уредът струва 45 600 лв. Същият беше закупен за детската клиника в “Пирогов” през юни отново с кампания, благословена от патриарх Неофит.

На рождения си ден Негово Светейшество ще получи и званието “почетен гражданин на Троян”. Решението на общинския съвет е от 27 септември. В неделя бяха отбелязани 150 г. от обявяването на Троян за град.

Званието ще бъде връчено на патриарх Неофит от кметицата Донка Михайлова веднага след светата литургия в манастира. Приветствие от името на Светия синод ще прочете Видинският митрополит Даниил. След богослужението Негово Светейшество ще освети обновеното Антимово крило на светата обител, ремонтирано със средства, отпуснати от правителството./24 часа

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top