РАЗСЛЕДВАНЕ

Бетонът захапа и Перелик

Общинарите от Смолян одобрили план за застрояване върху земеделска земя и в Натура 2000 внесен от техен колега

Масивен бетонен строеж расте в околностите на връх Перелик – сигнализираха читатели на Биволъ, които изпратиха снимков материал. Строежът се намира до пътя в посока Хижа Перелик, в сърцето на най-зелената част на Родопите, попадаща в Натура 2000.

Инвеститорът „Перелик Инфраструктурна Компания“ АД строи върху земеделска земя – пасище, чийто статут дори не е променен, показа проверка на Биволъ в Кадастъра. Вносител на проекта за застрояване е крупен бизнесмен и общински съветник в Смолян. Мястото е и част от защитената територия Натура 2000. Въпреки това строежът е одобрен от Общински съвет – Смолян и съгласуван от РИОСВ.

През 2007 г. Общинският съвет в Смолян прие Общ устройствен план (ОУП), включващ ски курорта „Супер Перелик“, който обаче не се реализира. През 2009 г. решението за ОУП беше отменено след като Европейската комисия заплаши България с дело заради нарушаване на екозаконодателството.

Подобно на Община Царево, където това лято се случи скандалът със Силистар, разкрит от Биволъ, Община Смолян към момента няма влязъл в сила ОУП и одобряването на ПУП „на парче“ не би трябвало да се случва, още повече без нужната екооценка за терен в „Натура 2000“. Но строежът към днешна дата е факт.

Кой строи?

„Перелик Инфраструктурна Компания“ е с капитал от 110 млн. лв.  „СТЦ Перелик“ АД притежава 64% от акциите, а Община Смолян държи останалите 36%. Акционери в „Спортно -Туристически Център Перелик“ са „Арексим“ ЕООД на предприемача Кирил Асенов и „БК Проджектс“, която е собственост на „Апостолови Партнърс“ ООД на Красимир и Росен Апостолови.

Производителят на пластмасови компоненти за автоиндустрията „Арексим“ е един от големите работодатели в района на Смолян.  Кирил Асенов си партнира в този бизнес с немския производител Kostal чрез местното дружество „Костал България“. Той е носител на награда за предприемачество на фондацията „Буров“ за 2017 г.

Асенов чрез „СТЦ Перелик“ стои и зад нереализирания проект за ски зона „Супер Перелик“, за която беше издаден сертификат на първокласен инвеститор.

Освен с бизнес и инвестиции, Асенов се занимава и с политика на местно ниво. Към момента, в който строежът на Перелик е одобрен от Общински съвет – Смолян, той се явява общински съветник от партията КРОС. Докладната за решение за изработване на ПУП-ПЗ е внесена от кмета Николай Мелемов (ГЕРБ) и е приета без никакви разисквания, с 23 гласа „ЗА“ и един въздържал се. Все пак Кирил Асенов си прави отвод и не участва в гласуването, става ясно от стенограмата на заседанието на Общински съвет – Смолян от 29 юни 2017 г.

След изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация, влезли в сила от 19 януари 2018 г., Асенов подава оставка заради конфликт на интереси. Причината е, че той се явява едновременно и общински съветник и съсобственик с общината в няколко дружества.

Бетонно „ранчо“?

От снимките на строежа се вижда, че той е масивен и се изливат здрави бетонни колони. Статутът му обаче е по-скоро на ферма или ранчо – селскостопанска постройка върху земеделска земя. Всичко това е облечено в законова форма и има нужните разрешения.

Община Смолян е разрешила изработване на ПУП-ПЗ (подробен устройствен план – план за застрояване) с цитираното вече решение от 29.06.2017 г. Решението се позовава на Наредба 19 на МЗХ и МРРБ от 2012 г., позволяваща строежи на селскостопански постройки и помещения за обитаване без да се променя статута на земята. Инвестиционното предложение всъщност е за изграждане на селскостопанска сграда с помещения за едрогабаритна техника. Обособената площ за застрояване е 1700 кв.м., а на нея може да бъдат застроени 340 кв. м. на два етажа.

Странно е, че кметът подписва заповедта за одобряване на ПУП на 11.08.2017 г., няколко месеца преди да е излязло съгласувателното решение от РИОСВ, без което този ПУП не би трябвало да влезе в сила.

РИОСВ-Смолян съгласува ПУП-ПЗ и пуска наливането на бетон без ОВОС с решение от 08.11.2017 г..  Екоинспекцията счита, че строежът няма да окаже отрицателно въздействие на защитената територия в „Натура 2000“. На 11.12.2017, Общината издава разрешение за строежа, който започва през месец май т.г.

В района обаче няма никаква селскостопанска дейност и не става ясно за каква именно едрагабаритна селскостопанска техника – (комбайни или редосеялки?) са нужни тези градежи, които както личи от снимковия материал, имат масивни бетонни основи.

За сметка на това, със или без едрогабаритна техника, остава вратичката да се изградят и помещения за обитаване, без да се променя статута на земята.

Супер Перелик – скандални заменки плюс зелена струна

„Спортно -Туристически Център Перелик“ беше фирмата, която преди няколко години искаше да построи ски курорта „Супер Перелик“ с голф игрища, 217 км писти, 16 езера за изкуствен сняг и многобройни хотели с общ обем над 25 000 легла. При това проектът беше представян като „зелен“ и щадящ природата.

Всичко това е трябвало да се разположи на над 130 000 дка в защитената от Натура 2000 местност. Става дума за ливади и гори в най-красивите места на Родопите по билата и платата на Мурсалица, ливадите по вр. Карлък и др. Над 6000 декара от тях Асенов е придобил чрез заменки, като повечето от заменените територии са били държавна собственост, твърдят от Коалицията „За да остане природа в България“.

Разследване на в. Сега проследява как са извършени заменките, които са безпрецедентно мащабни за България и припомня, че Кирил Асенов е кум на бившата зам.-министърка на екологията Любка Качакова, съдружник е със сина на оръжейния търговец Петър Манджуков, а финансирането на проекта „Супер Перелик“ е тясно свързано с фирми на бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

Самият Асенов тогава отрича пред изданието всякаква връзка с Прокопиев. Но проверка на Биволъ показа, че компаниите „Бета Сървисиз“ с краен собственик Иво Прокопиев и „Арексим“ на Кирил Асенов са съакционери във фирмата „Еко Агро Проджектс“ АД до края на 2017 г.

Забележително е, че Кирил Асенов заявява за в. Дневник през 2007 г. следното: „Заедно с община Смолян, която е миноритарен съдружник в проект Супер Перелик, искаме да създадем ред: никакво строителство над 1700 метра… Искаме да направим планината по-достъпна, а не високопланинско разширение на град Смолян.“

Сегашният строеж на „Перелик Инфраструктурна Компания“ АД  обаче е в непосредствена близост до Хижа Перелик, която е на 1870 м. надморска височина.

Същият материал носи всички белези на „адверториал“ още от заглавието: „Супер Перелик – щадящото бъдеще за Родопите“, а в текста освен елейни слова за проекта има и похвални думи за кметицата на Смолян Дора Янкова, която беше ревностен привърженик на изграждането на мега ски центъра.

Биволъ направи няколко опита да се свърже с Кирил Асенов и Община Смолян за коментар, но до редакционното приключване на статията не бяха получени отговори на изпратените запитвания.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top