ТРИБУНА

Правителството иска „Лукойл“ да не вдига цените на горивата

Правителството е поискало рафинерията „Лукойл Нефтохим“ да не вдига цените на горивата според движението на цените на петрола сорт „Брент“ на борсите, защото българският нефтокомбинат работи с руски петрол, който в момента е в пъти по-евтин.

Това обяви премиерът Кирил Петков по време на течащия в блиц контрола в парламента.

Отговорът обаче бил, че цените на горивата се определят от швейцарската фирма „Литаско“ и те не се продават директно от рафинерията към бензиностанциите.

Правителството „насърчило“ „Лукойл“ и да не покачва цените на горивата, дори след като се повишава цената на суровия петрол, защото има период от 7 дни между това, което се преработва и това, което се продава, обясни още премиерът Кирил Петков.

„Те заявиха да обсъдим този факт дори в днешния ден. Ще се опитваме да използваме този микс, поне тези покачвания да са по-плавни“, каза Петков по отношение на рязко покачващите се цени на бензин и дизел.

Той обясни, че имал много срещи с компанията и от нея уверили правителството, че имат алтернативна доставка на суров петрол. Гарантирали и, че имат и план Б за доставка на петрол, ако бъдат спрени доставките от Русия.

Енергийното министерство пък търси увеличение на доставките на природен газ през Гърция, добави Петков.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top