СВЯТ

Домбровскис: Путин ще удари НАТО в Балтийско море, ако спечели войната в Украйна

Очаква се руският президент Владимир Путин да засили военните си амбиции и да предизвика НАТО в страните от Балтийско море – Литва, Латвия и Естония, освен ако не бъде спрян в Украйна. Това предупреди зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за изданието „Политико“.

Валдис Домбровскис е и еврокомисар по търговията, израснал в Съветския съюз и бивш премиер на Латвия. По думите му ЕС трябва да приеме сериозно руската заплаха.

„Ако не подкрепим Украйна, това няма да спре в Украйна. Очевидно Путин сега е в някакво агресивно военно настроение и за съжаление е вероятно тази агресия да продължи и в други страни“, каза той.

Попитан дали е притеснен конкретно за Молдова, той определи балтийските страни като притеснение. „Погледнете ескалацията на агресивната реторика на Русия и дори изявленията, в които се твърди, че Русия подкрепя белоруските интереси за достъп до Балтийско море. Нараства и антибалтийската реторика. В Украйна всичко също започна с нарастваща антиукраинска реторика.“

Домбровскис отдавна предупреждава за заплахата от страна на руския президент.

„Въпросът е: до каква степен се поддаваме на това изнудване с ядрените оръжия на Русия, защото те може да се използват постоянно срещу всичко? Путин ще продължи своите агресивни войни, той винаги ще използва това изнудване“, каза той. „Това са уроци, които трябваше да бъдат научени преди. Умиротворяването на агресора не работи и агресорът трябва да бъде спрян с всички средства.”

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top