ДНЕС

Д-р Кацаров: Няма нищо лично в пенсионирането на проф. Кантарджиев. Няма и път назад

яма нищо лично в пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. Няма и път назад. Това коментира пред БТВ здравният министър Стойчо Кацаров по повод пенсионирания от него вече бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Кацаров обясни, че не разбира как пенсионирането някой може да доведе до протести.

Кацаров отново обясни, че уволнението на директора на болница „Лозенец“ е заради резултатите от проверката на касата и сигналите за извършени трансплантации по нерегламентиран начин. „Това е предостатъчно не само да се уволни, а да започне разследване от органите“, коментира здравният министър. По думите му още по-тежко било положението в „Александровкса болница“ . Той обясни, че са проверили изказването на д-р Александър Оскар и в действителност не са установили и следа от това да е канен на Управителен съвет. „Това само по само по себе си е тежко нарушение“, каза Кацаров. Той определи като друг притеснителен факт натрупаните близо 70млн лв. дългове на лечебното заведение. Здравният министър посочи като смущаващо и създадената Фондация за даренията към болницата. Според него тя е създадена, за да се избегнат обществени поръчки. Кацаров посочи, че настоящото ръководство по някакъв начин е продължило политиката на предишното ръководство – болницата продължава да има дълговете и не е закрита въпросната фондация. „Може да са се оказали на грешното място в грешното време“, коментира още министърът.

Той обясни, че за всеки един от случаите за трансплатнациите в болница „Лозенец“ е извършена проверка и било установено, че са хора с фалшиви самоличности и въпреки това не е имало реакция от страна на здравните власти. „Те са покровителствали този процес. Има дори бюлетина на Интерпол, че се очаква у нас да има незаконен трафик на трансплантации“, обясни още Кацаров и зададе реторично въпросът трябва ли човекът извършил тези неща, да остане там.

Той коментира, че има проблем с донорите у нас и в тази посока трябва да се положат усилия. Той изтъкна още, че миналата година у нас е имало само два трупни донора за цяла година, а последните години броят им е около 15-20., а би трябвало да са по 80-100 на година. Много зависи от организацията.

Здравният министър коментира още и отказа на Агенция по вписванията да впише новите директори на болниците „Лозенец“ и „Александровска““. „Документите са абсолютно изрядни“, каза Кацаров. По думите му Агенцията е изчакала до минутата, когато е подадено възражението от страна на отстранения управител на Лозенец. „Тоест изчакала е два дни. Тази работа е нагласена. Надхвърлила е правата си и заради това поисках от колегата Янаки Стоилов да извърши проверка“, обясни още Кацаров.

Той отхвърли и обвиненията, че по негова вина не върви добре ваксинацията в страната срещу COVID-19.”Упрекват ме хората, които докараха странaта ни до първа по смъртност, тестове или ваксинация. Ние сме последни по ваксинация, откакто започна ваксинацията“, обясни министърът. Той изтъкна, че са променили начина на доставка на ваксини за личните лекари; даден е приоритет при имунизирането на възрастните хора, защото те умрат най-много; органзирани са кордори за ваксинация, прави се информационна кампания. По думите му прост спада интересът към ваксинацията и подчерта, че ваксините са безопасни и единствения начин да излезем от пандемията е да се ваксинираме.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top