ТРИБУНА

1000 лв. за всички медицински лица борещи се с коронавируса

Държавата ще отпусне по 1000 лв. допълнително на всички медицински лица борещите с овладяването на коронавируса. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев и шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, която се проведе в Президенството.

“Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера на първа линия. Това, което обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице на месец. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти“, обяви премиерът.

Борисов изтъкна, че трябва да се следи резерва на държавата и да се мисли за заплатите на медиците, военнни и пенсиите. По думите му от криза никой не е излязъл богат. „Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не се знае за колко време ще се справим. Затова всеки лев го пресмятаме, за да можем да защитим държавата. Затова на тези, които непрекъснато викат: Дайте, им казвам – държавата се пълни от данъци“, каза премиерът. Той обясни, че парарелно с това има увеличение на прага на държавната помощ през социалния фонд. „Така че всички, които излизат в болнични или фалират като компании да могат да отидат и през социалния фонд да бъдат защитени“, обясни министър-председателят.

Борисов подкрепи призива на Радев за единство и подчерта, че с обща солидарност трябва да се излезе от кризата. От своя страна президентът също поиска уважение и подкрепа към българските лекари, медицински сестри и експерти, върху които пада тежестта от болестта. „Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм. Благодаря на всички българи, които се записаха да участат доброволно в битката срещу коронавируса. Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите“, каза президентът.  В изявлението си той отбеляза, че България минава през тежко изпитание, което налага пълна мобилизация на материални и моралните ни сили.

Президетът призова правителството в спешен порядък да преоцени финансовите си приорите и да потърси помощ от Европейския съюз. Също така да предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите от мерките. „Трябва да бъдем солидарни с тези, които най-силно ще понесет последствията от кризата. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите да помогнат на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата и на бъдещето ни като общество, Тази криза е възможност да излезем по-силни като народ“, каза Радев. По думите му епидемията ще подложи на изпитания здравната и социалната ни система.

Относно строгите мерки държавният глава заяви също, че ще бъдат от полза само, ако всеки осъзнае техния смисъл. „Трябва да спазваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Тези ограничетелни мерки са животоспасяващи“, заяви Радев и допълни, че  30 години българите се спасвяват по единично, но епидемията е напомнила на нас и на целия свят нуждата от гражданска отговорност. „Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решение и на натрупаните проблеми през годините. Най-важно е здавето, живота и благоденствието на хората. Заедно обединени ще се справим“, заключи Радев.

На срещата е било договорено ежедневно президентът да бъде информиран за мерките и разчетите на правителството.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top