ТРИБУНА

Тревога! Опасност от торнадо на много места

Тревожна прогноза за времето пуснаха от MeteoBalkans.

Екипът метеоролози съобщи следното:

 

През нощта по-повсеместни и интензивни бяха процесите из Северна и Източна България, а днес ще има преминаващ студен атмосферен фронт, главно в Централна и Източна България.

 

На места поривите на вятъра може да минат 100 км/ч., а количествата дъжд за кратко време да превишат 60-80 л/кв.м.

 

Има висок риск от средни и едри по размер градушки от суперклетки, като някои от тях може да възпроизведат дори торнада.“

 

Очакват ни още проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки. Най-интензивни ще са те в Североизточна, Източна и част от Южна България.

Там е обявен оранжев код.

 

Множество сигнали за паднали дървета и клони са получени в пожарната служба в Казанлък след силната буря. На терен са няколко пожарни екипа, както и аварийни екипи на Община Казанлък и на Агенция “Пътна инфраструктура“, предаде БГНЕС.

 

В Казанлък щети са нанесени от силния вятър, а в населените места в региона е валяла градушка. Два пожарни екипа са в град Шипка, където има множество паднали дървета и клони, както и наводени къщи и нанесени щети по автомобили и покриви.

 

В същото време градушка с големина на яйце нанесе щети в Ботевград и околните села. Първоначалната информация е за изпочупени керемиди и прозорци. Повредени са автомобили, има и унищожена реколта, паднали дървета и клони. Има убити от ледените късове птици.

 

Преди това след силната буря с градушка в сряда вечерта  започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес три общински комисии посетиха всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите, съобщи Нова тв.

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

 

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета. В района почти няма лека кола неповредена от градушката.

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”.

 

Потърпевши са поне 10 автокъщи. Изчисляват, че поражения има върху над 400 коли на средна стойност по 10 000 лева, а щетите са за над 4 милиона лева. Собственик на автокъща с 80 коли заяви пред тв, че „това е всичко, което притежавам. Всичко е изпотрошено“.

 

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха вече бедствено положение. Комисии ще опишат щетите и на общински комисии ще вземат решение дали да ги докладват на областната комисия. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.Епицентър.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top