ТРИБУНА

Безплатно лекарство скочи тройно! Изчезна медикамент за астма, няма ваксини срещу коклюш

Безплатно лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи тройно на свободния пазар, сигнализира читателка на в. „Телеграф“. Досега жената купувала популярния медикамент за отводняване срещу 6 лева. От този месец обаче на свободния пазар той се продава за над 19 лева, оплака се пенсионерката. Тъй като не успяла да оправи документите си при джипито, с които да получи лекарството безплатно, била неприятно изненадана от новата цена.

Цена

Покачването й е факт от началото на април. „До края на март цената, на която ние сме го купували, е била 6 лева и нещо. А сега аптеките го купуват на повече от 18 лева“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Цената е вдигната от търговеца и производителя преди това.

Майки пък сигнализират, че в аптеките няма „Вентолин“, който деца ползват при астма и други белодробни заболявания като бронхит. „Лекарството периодично изчезва. Доставките винаги са по-малко, отколкото е търсенето. При нас сме имали доставка през март, но вече месец и нещо нямаме. То попада в списъка на лекарствата, които се изнасят. Като казвам изнасят, имам предвид вътрешнобщностни сделки в Европейския съюз“, разясни още той.

Кашлица

На свободния пазар няма и ваксини срещу коклюш. „Получихме малки количества преди празниците, но в момента тези количества са изчерпани. В нито един търговец на едро в момента няма ваксини. Възможно е да се намери някъде по аптеките изостанало количество от миналата седмица“, обясни Костов. Около 700 бройки от тях бяха пуснати по аптеките преди Великден.

 

На безплатен PCR за магарешка кашлица ще имат право определени групи от обществото. Ще могат да се извършват в РЗИ – Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и София. Те обаче трябва да отговарят на определени критерии. Така например ще се изследват безплатно  първи случай в населено място в дадена област, заболели деца до 5 години и такива с тежко протичане и хоспитализация, както и малчугани при епидемичен взрив в градина или училище.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top