ТРИБУНА

ОТКРИ НИ НА КАРТАТА: Бил Гейтс пусна БГ кирилицата в компютъра

Българската кирилица вече се ползва в софтуерните продукти на Майкрософт, след като десетилетия наред там се показваше само руският ѝ вариант. Малката за незапознатите разлика е в изписването на някои букви, като руският вариант е масово използваният и до момента у нас.

Продукти

Новият шрифт се нарича Aptos и е един от няколко новопоръчани като част от обновяването на текстовата визуализация на операционната система Microsoft 365. Aptos вече се показва по подразбиране в популярните по целия свят продукти на създадената от Бил Гейтс компания – Word, Outlook, PowerPoint и Excel, ползвани от стотици милиони потребители. Шрифтът има и кирилска версия и веднага след публикуването й привлече погледите на специалистите у нас, тъй като той е първият, използван от световния софтуерен гигант, който представя българския вариант на кирилицата.

Спор

Историци и типографи все още спорят по въпроса има ли такова нещо като „българска“ и „руска“ кирилица. Всеобщо схващане е обаче, че печатният вариант на кирилицата, разпространен първо в Русия, в момента е широко използван у нас. При големите букви разликата е слабо осезаема за лаик. При малките букви обаче има значителни разлики. Те се виждат най-вече в изписването на буквите „в“, „г“, „т“, „п“, „и“, „л“, „ц“, „ш“, „щ“. В руския вариант те се изписват като смален идентичен вариант на големите букви, докато в българския модел те повече приличат на ръкописните. По-малка разлика има и при изписването на „з“ и „ю“.

Ефект

В средите на типографите историците и издателите са разединени относно значимостта и смисъла на реформата. Според специалистите по шрифтове българските изображения са по-трудно четими. С това са съгласни и голяма част от издателите, които все още отказват масово да използват „беге“ кирилицата в книгопечатането. Според други виждания обаче българският вариант на кирилицата е естетически по-красив, а и ще улесни малките ученици в четенето и писането, тъй като малките букви приличат на ръкописни. Според историците пък въобще няма „българска“ и „руска“ кирилица. Те твърдят, че всички кирилски печатни разчертавки са създавани в Русия по времето на цар Петър I, и прилагат доказателства, че т.нар. „българска“ кирилица е била използвана и в Русия, а „руската“ е била масово използвана у нас.Телеграф/Деян Дянков

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top