ТРИБУНА

Цената на златото удари рекорден връх

Златото достигна нов исторически връх във вторник, подкрепено от перспективата за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, предаде АФП. (Видеото е архивно – поскъпване на златото през 2020 г.)

Днес ценният метал достигна 2 141,59 долара за тройунция, като по този начин надмина рекорда си от началото на декември, когато се търгуваше за 2 135,40 долара за тройунция.

„Притесненията за глобалните икономически перспективи, геополитическото напрежение и промяната в настроенията към очакваното намаляване на лихвените проценти подхраниха повишеното търсене на благородния метал, което доведе до възходяща траектория на цените“, отбеляза Рикардо Еванджелиста, анализатор в ActivTrades.

Поскъпването на златото се дължи и на „слабите данни от САЩ“, отбеляза Ту Лан Нгуен, анализатор в Commerzbank.

Индексът ISM за активността в производствения сектор на САЩ спадна до 47,8% през февруари спрямо 49,1% през януари, което е доста под очакванията на икономистите.

Спад отбелязаха и други индекси, като потребителското доверие в САЩ през февруари и разходите за строителство в САЩ през януари.

Тези данни засилват очакванията, че Федералният резерв (Фед) скоро ще намали лихвените проценти, за да подкрепи икономиката.

Ниските лихвени проценти вероятно ще понижат доходността на американските облигации и долара, насочвайки инвеститорите към златото, което се счита за сигурно убежище.

„Не бихме се изненадали да видим малка низходяща корекция през следващите няколко дни, тъй като инвеститорите ще приберат печалбите си“, предупреди Ту Лан Нюен.

Източник: БГНЕС

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top