ТРИБУНА

Медик: Полевите тестове за наркотици и алкохол не са надеждни

Не могат да се отнемат книжки или да се спират от движение автомобили на базата на полеви тест за наркотици и алкохол. Това заяви акад. д-р Добрин Свинаров от Централна клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска“ в „Денят започва“.

„Полевите тестове са направени така, че да дават относително малко фалшиво отрицателни резултати, но за сметка на това дават доста фалшиво положителни такива. Официално документирано е че полевите тестове дават гаранция за резултата от 15 до 87%. Лекарствата за мигрена, болкоуспокояващи, за настинка могат да дадат положителна проба за наркотици. Има две категории тестове за наркотици. Първите са полевите, пресяващите, вторите са потвърдителни. Трябва да се правят и от двата вида, за да е сигурно“, каза Свинаров.

Д-р Добрин Свинаров уточни, че не може да се вземат каквито и да е решения като съдебномедицински или токсикологични преди да се извърши кръвна проба.

„Кръвната пробра е по-важна, тя показва истинския резултат“, заключи Свинаров.

Той потвърди, че има лекарства, които влияят на шофирането и това може да има ефект върху поведението на човека, който ги е употребил.

„Трябва да има списък на лекарства, при употребата, на които, излизат положителни резултати за алкохол и наркотици. На листовката на медикамента е упоменато дали забавя движения, създава ли проблеми с концентрацията и има ли ефект върху работа с машини и шофиране“, коментира д-р Добрин Свинаров.

По думите му добавките за тренировки и хормоналното лечение също могат да дадат фалшива проба.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top