ТРИБУНА

Почина световноизвестният певец Тото Кутуньо

На 80 години почина Тото Кутуньо. Това е станало около 16 ч. днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава „Рай“.

Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обясни, че „след дълго боледуване състоянието на певеца се е влошило”.

През 1983 г. той се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо“, запя „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano…“ и завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители.

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им „Africa“ за „L’ete indien“, която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

Кутуньо участва 13 пъти на „Сан Ремо“, а през 1990 г. печели песенния конкурс „Евровизия“. Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и колекцията му включва над 3500 екземпляра. Почитател бе на футболен клуб „Милан“.

През 2019 г. група украински музиканти се опитват да му попречат да свири в Киев, заявявайки, че симпатизира на Русия като колегата си ветеран от Южна Италия Ал Бано.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top