ТРИБУНА

МС с мерки срещу разпространението на наркотици

Министерският съвет ще създаде Координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България, обяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание днес. Новият Координационен механизъм ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като фокусът на дейността му ще бъде върху големите вносители и разпространители.

„Ще се опитаме да се преборим с този огромен проблем. Темата е важна и засяга съдбите на изключително много хора“, категоричен бе министър-председателят. Акад. Денков припомни новините от последните дни за разпространението на територията на страната ни на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-силен от хероина. Той се предлага като смес с други наркотични вещества и предозирането му води до сигурна смърт.

Водеща роля в Координационния механизъм ще има Министерството на вътрешните работи. Ще се включат също Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, Националната следствена служба, министерствата на образованието и науката, на здравеопазването, както и на електронното управление, тъй като голяма част от разпространението става през онлайн търговия. Ще бъдат поканени и други институции, а също така Националното сдружение на общините в Република България. „Общините могат да помогнат в тази дейност, тъй като борбата със зависимостите и организацията около общинските училища са част от задълженията на кметовете“, обясни премиерът.

Министър-председателят поздрави МВР за постигнатите резултати в борбата с нелегалната миграция и отчете, че за последното денонощие на границата ни Турция са спрени 805 човека, а други 105 души са задържани във вътрешността на страната.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top