ТРИБУНА

Лошо! Цените на храните няма да падат

Цените на продуктите няма да паднат, защото по принцип логиката на пазара е да се движат нагоре. До края на годината може да има леко охлаждане на цените. Това каза пред NOVA NEWS Едуард Стойчев, бивш председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него пазарът определя нивото на цените. „Когато нещо спре да се търси, стоката поевтинява. Причините, които доведоха до повишението, са много. Най-големите разлики в цените на храната идва от транспортирането с кораби. Има някои фактори, които биха могли да свалят цените, но покупателната способност няма да спадне, така че едва ли ще се случи“, прогнозира той.

Икономистът Георги Вулджев потвърди, че дългосрочната траектория на пазара показва, че цените няма как да се върнат на предишните си нива. „Трябва да има обратна корекция в доходите, ако искаме да видим дефлация. Трудът също се продава и носи цена на пазара. Хората искат доходите им да останат същите, а цените да паднат, двете неща обаче растяха паралелно. Заплащанията не изоставаха много от инфлацията“, смята той.

По думите му в някои по-малко употребявани стоки и услуги няма голямо увеличение, а дори са по-евтини от преди няколко години. „Големият проблем с острата инфлация е при по-употребяваните храни и продукти“, обясни Вулджев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top