ТРИБУНА

България влиза в Шенген на два етапа, Марк Рюте вече не е против

България по всяка вероятност ще влезе в Шенген до края на годината, като приемът ще е на два етапа. През октомври ще отпадне граничният контрол по летищата, а през януари 2024 г. – и наземният.

Това съобщи базираното в Брюксел издание Euractiv, като се позова на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Заедно с България по същия график ще се присъедини и Румъния.

Според изданието е отпаднала най-голямата пречка за членството в Шенген – възраженията на Нидерландия, която от години налага вето на присъединяването. Правителството на премиера Марк Рюте е дало знак, че оценява високо усилията българския парламент и последните четири правителства за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор, пише Euractiv.

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген заради нарасналия брой бежанци не са отпаднали, но очакването е Виена повече да не спира двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против, добавя брюкселското издание.

През декември миналата година членството на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна от само Австрия. От 1 януари 2023 г. пълноправен член на зоната за свободно придвижване стана Хърватия.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top