ТРИБУНА

Здравният туризъм става приоритет за министър Зарица Динкова

Министърът на туризма Зарица Динкова изведе развитието на балнео, СПА и здравния туризъм като един от водещите приоритети в бъдещата си работа.

„Този сегмент е със сериозна перспектива за добавена стойност и повишаване на качеството на туристическия продукт“.  Тази позиция изрази министър Динкова на среща с Управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА и Германо-Българската индустриално-търговска камара, които бяха домакин на срещата.

„Разчитам на партньорството Ви, очаквам да очертаете важните задачи и заедно ще работим за решаването им. Ще застана зад всички положителни инициативи, с които да развиваме устойчив туризъм с грижа за околната среда, с фокус към иновиране, дигиталната трансформация, обучението на кадри – всичко това ще повиши качеството на националния туристически продукт.“

Ръководството на съюза поздрави министър Зарица Динкова за встъпването й в длъжност. Те подчертаха, че през 2019 г. с участието на ГБИТК, както и с подкрепата на МТ и Министерството на здравеопазването бе постигнато историческо споразумение  – България беше включена в списъка от държави на публично-частните здравно-осигурителни каси на Германия, с което стана възможно възстановяването на разходите за медицински амбулаторни услуги за профилактика на здравноосигурени германски граждани, използвани у нас.

Участниците в срещата вярват, че здравният туризъм може успешно да ребрандира и промени имиджа на българския туристически продукт и дестинацията. Представителите на бизнеса подчертаха, че е необходимо да се използва цялата мрежа от български дипломатически мисии и специално на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Балнео и СПА туризмът е на второ място след културния от специализираните видове туризъм в туристическото портфолио на страната ни. Той е и най-бързо развиващият се у нас, може да се практикува целогодишно и да носи много добавена стойност, като изведе България сред водещите дестинации в Европа.

Бъдещето на европейските здравни курорти, в това число и в България, е все повече да предлагат програми, свързани с преодоляването на последствията от пандемията, която отшумя, но ни научи да се грижим повече за вътрешното си здраве и баланс.

В разговора се включиха председателят на БСБСПА Сийка Кацарова, главният управител на ГБИТК Митко Василев, Кармен Щрук – заместник-управител на камарата, доц. д-р Стела Балтова – заместник-ректор на Международното висше бизнес училище, което заедно с Медицински университет – Варна са членове на Българския съюз по балнеология и СПА.

Като гост в срещата участва и Меглена Плугчиева – дипломат, администратор и експерт в планирането на работата със здравноосигурителни компании от Австрия и Швейцария.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top