ТРИБУНА

Проф. д-р Иван Костов: Тази година имаме 100-200 раждания повече в сравнение със същия период от миналата advertorial icon

От началото на годината при нас са родени повече от 1400 бебета, над 45 двойки близнаци и едни тризнаци, казва изпълнителният директор на „Майчин дом“

 – Проф. Костов, вие сте начело на една от най-успешните високотехнологични болници в България „Майчин дом“. Разкажете повече за успехите, които вървят ръка за ръка с развитието на технологиите в ежедневието на целия екип през последните 2-3 години.

– “Майчин дом” е една от най-успешните АГ болници в страната. Това е най-старата университетска родилна болница в България, на близо 120 години. Тя е алма матер на акушерството, гинекологията и неонатологията в страната. Тук се помещават Катедрите по акушерство и гинекология, неонатология, генетика и др. Затова насочваме нашите усилия в повишаване на нивото на услуги. Както знаем, високите технологии са част от живота на съвременния човек, затова ние ги интегрираме в управлението и в грижата за нашите пациенти. Въведохме модерна информационна система за управление на болницата по отношение на администрация, финанси и счетоводство. Развиха се и медицинските услуги – изграждането на електронни досиета, въвеждането на електронни направления от клиника към друга клиника в болницата и тн. Така че, прилагането на информационни системи е изключително важна стъпка за подобряване на ежедневните процеси. Разбира се, трябва да отбележим, че през последните години болницата премина почти изцяло към ендоскопската хирургия. Тоест, ние работим с иновативни методи на хирургия. Те са атравматични – с минимум загуба по отношение на времето на пациента, максимално бързото му възстановяване и завръщане у дома, при своето семейство или на работното място. Ендоскопската хирургия е нещо, в което ние много инвестирахме. Не на последно място, по отношение на отглеждането на бебенца с ниско тегло – именно благодарение на нашите нововъведения и прекрасния екип на проф. Боряна Слънчева, можем да се похвалим с това, че се отглеждат деца от 500 гр. – нещо, за което беше немислимо да се говори през последните години в България. През последните години екипа на проф. Слънчева предава своя опит и обучава колегите от Северна Македония.

– Развитието на технологиите без добри лекари не носи успехи. Какво е нивото на експертиза на специалистите, които се присъединяват към екипа на „Майчин дом“?

– Без компетентни лекари, технологиите не могат да бъдат достатъчно успешно решение. През последните години „Майчин дом“ залага на специалисти, които и до днес продължават своето обучение в чужбина. Имаме десетки лекари от екипа на болницата, които са ходили на различни специализации в Западна Европа и Америка. Вярвам, че добрата комбинация от опит, менторски потенциал, мотивацията и желание за развитие в младите, както и високоспециализирана апаратура изграждат сплавта, която е причината за успеха на “Майчин дом”.

– Какви са инвестициите в обновяването на отделните клиники в „Майчин дом“ през този период?

– С удоволствие ви споделям, че в последните няколко години, с подкрепата на Министерството на здравеопазването – ремонтирахме и обновихме почти всички клиники на болницата за радост на нашите пациенти. В това число са послеродовите клиники, гинекологиите, медицинския център на болницата. Не на последно място, сега ще стартира ремонтът на най-голямата в страната клиника по рискова бременност, която се ръководи от проф. Виолета Димитрова, уважаван и обичан колега от цяла България.

– Колко деца са родени в болницата от началото на настоящата 2023 г.? Споделете малко повече за предизвикателствата и спасените животи.

– Към момента се движим с приблизително 100-200 раждания повече в сравнение със същия период от миналата година. За 2022 година продължаваме да сме лидер в България по брой новородени. Също така да не забравяме, че тук идват и най-тежките случаи от цялата страна. От началото на годината тук са родени повече от 1400 бебета, над 45 двойки близнаци и едни тризнаци.

– В „Майчин дом“ работят едни от най-добрите гинеколози и онкогинеколози в страната. Имате ли статистика за броя на жените, излекувани в последните 3 години от специалистите в екипа?

– “Майчин дом” е абсолютният лидер в България като сложност и брой на онкогинекологични операции. Тук говорим за рака на яйчника, за рака на ендометриума, за рака на шийката на матката. На международен конгрес преди три месеца колеги от Европа, които работят във водещия център за рак на яйчника в Берлин изразиха своето уважение към това, което колегите в “Майчин дом” правим, защото при нас се прилагат най-иновативните и съвременни подходи при лечение на това коварно заболяване. При гинекологичните заболявания категорично отбелязваме ръст от около 10-15% в сравнение с 2022 г.  А Ковид-19 стана причина някои от жените да забавят ежегодните си профилактични прегледи и затова в момента гинекологичните операции се увеличават. В България ние сме водещи в статистиката по брой операции за рак на яйчника и рака на шийката на матката. Благодарение на робота Да Винчи много от тези операции се правят по изключително модерен начин – ендоскопски и безкръвно, което е в интерес на нашите пациенти за качество на операцията и за максимална атравматичност.

– Какви са начините за спечелване и задържане на доверието на пациентите?

– Разбира се, пациентите търсят най-добрите лекари и всъщност, това, че имаме най-много раждания и операции в национален мащаб е доказателство за качеството и експертизата на медицинския ни персонал. Освен това, поддържаме високо ниво на експертиза с международните си партньорства. Работим с много болници партньори. Наскоро подписахме партньорско споразумение с болницата Белинсон в Тел Авив – една от най-големите болници в Израел. Работим с германската Шерите, както и с партньори в областта на урогинекологията с болницата в Кеймбридж. Да не забравяме, че болницата ни е голям университетски център и тук много студенти и специализанти се обучават и придобиват ценно знание.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top