ТРИБУНА

Свети Дух е, душите на мъртвите се прибират

Православната църква чества празника Свети Дух днес. Той се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Светия Дух се изобразява в християнската традиция като гълъб.

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата.

Народът ни наричал празника Духовден. Считало се, че на този ден душите на мъртвите се прибират, след като са били пуснати на Велики Четвъртък – 13 април 2023 година.

От Духовден започвала русалската седмица. През нея излизали русалиите – нечисти сили, които можели да разболеят и навредят. Основната защита срещу тях била стръкове от пелин, които хората носили по дрехите си, защото миризмата му отблъсквала съществата. Русалиите също така можели да излекуват от болести, както и да спомогнат за по-добра реколта – в различните области на страна има различни поверия.

Днес светът отбелязва Деня на на околната среда и чества професионалния празник на всички еколози. Датата е избрана по повод откриването на Стокхолмската конференция по въпросите на околната среда и човека през 1972 година. В своята резолюция, Общото събрание призовава страните членки в системата на ООН всяка година на този ден да извършват действия, които да запазват и подобряват състоянието на околната среда.

На 5 юни църквата почита паметта на Свети  Доротей, умрял мъченически на 5 юни 361 година, в древния град Одесос, днешна Варна. Днес имен ден имат всички, които носят именат Доротей, Доротея, Дорина и Дориан. Честит празник!

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top