ТРИБУНА

Внимание, силен вятър! Жълт код за 13 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт предупредителен код за силен вятър. Кодът е в сила за 13 области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код са: 

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, София Област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес ще бъде ветровито, с умерен и силен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, над Източна България и планинските райони – често значителна, и на места там ще превалява дъжд, има условия и за гръмотевична дейност, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде БТА.

До вечерта валежите ще спрат, вятърът ще отслабва,

а през нощта срещу четвъртък над много райони и облачността ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 13°.

Черно море

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и дъждовно. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Привечер валежите ще отслабват. Максималните температури ще са от 11° на север до 15° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

Над планините облачността ще е предимно значителна и на много места ще има валежи от дъжд, над около 1700 м – от сняг. Ще духа силен северозападен вятър. Привечер вятърът ще отслабва и през нощта срещу четвъртък облачността ще се разкъсва и намалява. Максимална температура на височина 1200 метра – около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Четвъртък

В четвъртък ще бъде предимно слънчево, сутринта – почти тихо, в отделни райони за кратко – с намалена видимост. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в Североизточна България и по Черноморието – до около 8°. През деня вятърът ще се ориентира от югозапад, ще е предимно слаб, с него бързо ще се затопли и максималните температури в много райони ще са около и над 20°. Вечерта от запад ще се появи разкъсана висока облачност.

Петък

В петък в западните райони дневните температури ще се понижат с 3 до 5 градуса, а в Централна и Източна България вятърът ще е умерен, все още от юг-югозапад и там ще остане топло – в отделни райони до около 25°. От северозапад облачността ще се увеличава и след обяд на много места, отначало в Западна България, а до полунощ срещу събота и в Централна, ще има валежи от дъжд, възможни са гръмотевици.

Подробна прогноза за времето в страната четете в Sinoptik.bg.

Източник: НИМХ/БТА

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top