ТРИБУНА

МВР публикува 25 точки за действие при бомбена заплаха

При отсъствие на изоставени съмнителни предмети, пакети, багажи и/или други възможни компоненти на взривно устройство не се предприемат мерки за извеждане на хора от сградата. Това се посочва в новата „Процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора“.

Протоколът за действие се състои от 25 точки. В него се казва, че всяка заплаха се приема за истинска. Също така се посочва, че той не се прилага след оценка от компетентните държавни органи на естеството и източника на заплаха и след разпореждане на главния секретар на МВР или ръководителя на службата за сигурност, отговаряща за обекта.

При заплаха за бомба веднага се уведомяват органите на реда чрез позвъняване на спешния телефон 112. Пристигналите на място полицаи дават разпореждания и указания какво следва да се направи, се казва още в документа и се посочва, че предварително определени служители в съответния обект правят съвместен оглед с дошлите на място представители на МВР.

При заплаха за взривно устройство служителите на обекта трябва на правят „бърз оглед“ на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на пакети, предмети или багаж със съмнение за взривно устройство. При установяване на съмнителни предмети „незабавно се извеждат намиращите се в близост до тях хора“, като се осигурява безопасен периметър около предмета до пристигане на полицията.

„В случай, че ръководителят на обекта откаже извършването на проверка за наличие на взривно устройство и/или откаже извеждането на хората от обекта, на същия се съставя акт за неизпълнение на полицейско разпореждане по смисъла на чл. 257 от Закона за Министерството на вътрешните работи“, пише в протокола.

По-рано днес във връзка с нови заплахи към столични училища, част от които са прекратили занятия, главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че е разпоредил всички директори и регионални инспекции по образование да се запознаят писмено и срещу подпис с протокола за действие. Той добави, че ще се търси административна отговорност на директорите, които самоволно разпуснат учениците, тъй като съгласно заповедта такова право вече има само полицията, ако се установи опасност.

На 31 март вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че работна група е приела преработени правила за действие при заплаха за задействане на взривно устройство, спрямо тези правила МВР и службите за сигурност поемат отговорност и ще преценяват какви действия следва да се предприемат. От следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, при такива заплахи, посочи тогава Демерджиев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top