ТРИБУНА

Радев свиква парламента след Великден

19 април е най-вероятната дата, на която Румен Радев ще свика 49-и парламент.

Очаква се имената на новоизбраните депутати да излязат в “Държавен вестник” идния понеделник, тъй като по закон срокът за обявяването им изтича на 9 април. Така теоретично звънецът може да удари още на 12 април – сряда, като първи възможен пленарен ден. Но това е точно преди Великден, а неработните дни започват още от Разпети петък. Затова, макар да увери, че няма да се бави с указа, по информация на “24 часа” президентът ще изчака още седмица до 19-и.

Какво следва в политическия график на държавата?

Веднага щом положат клетва, депутатите трябва да си изберат председател, за да може официално да стартират работата си. Дотогава заседанието се води от най-възрастния народен представител. Доайен отново ще е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Изборът на шеф на НС и негови заместници обикновено отнема час, но миналия път именно под временното председателство на Рашидов партиите успяха да поставят антирекорд – 3 дни. При пълния блокаж заради паритета на ГЕРБ и “Промяната” накрая спасението бе в издигането на бившия министър на културата за титулярен председател. При зам.-шефовете е по-лесно – всяка група излъчва по един.

За да бъде напълно конституиран, парламентът трябва да излъчи и постоянните си комисии, а после да приеме правилник за работата си. С комисиите също се чака голямо зацикляне – в 48-ото НС пълното им окомплектоване отне три седмици. Така може да се очаква

реално депутатите да заработят най-рано след 26 април

Те трябва максимално да ускорят нещата, защото имат да приемат бюджета за 2023 г., което няма как да стане, ако не е заработила комисията по бюджет и финанси.

В момента действа миналогодишният бюджет, удължен до края на април. Парламентът така и не прие нов с аргумента, че трябва да го внесе редовно правителство, защото то ще го изпълнява, и през януари отхвърли 3-те варианта на служебната финансова министърка Росица Велкова. Такова обаче няма от лятото на миналата година. Сега кабинетът “Донев” подготви нов проект и ще го внесе още в първия ден на 49-ото НС.

“Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет и директно ще се фалира държавата”, предупреди в изборния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ко депутатите не сварят с новата финансова рамка от 1 май, това означава, че всички бюджетни институции може да харчат по 1/12 на месец от бюджета си за 2022 г.

Иначе в проекта на Велкова е заложен до 3% бюджетен дефицит, за да не загубим шанс за еврозоната.

Още в първите работни дни да стартира съдебната реформа, заричаше се Борисов. Така той обяви и защо ще остане депутат, след като за предишните 24 парламента внасяше в ЦИК отказ от мандата си – ядосал се на своите, че не успели да се разберат с “Промяната” и ДБ за съдебната реформа, и сега иска да е там, за да се състои.

В 48-ото НС на първо четене минаха създаването на нов орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, и друг, който въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Двата закона са част от условията по плана за възстановяване и влизането ни в Шенген. Сега служебното правителство ще внесе наново проектите на Крум Зарков, който пък стъпи върху тези на предшественичката си Надежда Йорданова. Кабинетът “Донев” ще ги внесе в пакет с още 17 закона, до които предишното НС не стигна.

Именно по съдебната реформа да се роди (не)възможното парламентарно мнозинство, са надеждите на политици и наблюдатели. Промените са в основата на платформата на “Промяната” и ДБ. Приемането им бе и условие, за да седнат да говорят с ГЕРБ в миналия парламент. А Борисов ясно ги постави като цел на новия.

И докато текат дебатите по бюджета и съдебните закони, партиите ще чакат поканите си от “Дондуков” 2. Президентът трябва да проведе консултации с всяка от тях, преди да връчи първия мандат на ГЕРБ.

Според конституцията обаче той

няма срок кога да ги започне, нито колко да продължат

Последния път само срещите му с парламентарните сили се точиха един месец, после рулетката с мандатите бавно се въртя още два.

Тук моментът и за Радев, и за партиите е деликатен – след критиките тогава за нарочно бавене сега той бил решен да не разтегля процедурата. Но и пришпорването ѝ може да осуети намирането на някакъв компромис за кабинет.

Така че ще се търси златната среда. Ако през това време тръгне дебатът в НС по съдебните закони, надеждите са в него да се чуят и “зелени” линии за правителство.

Ако партиите пак не успеят да излъчат редовна власт, поне ще са приели бюджета и важните за плана и Шенген проекти. И ще се стягат пак за избори, вероятно през юли.“24 часа“

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top