ТРИБУНА

Бензинът тук най-евтин от целия ЕС, при дизела само Малта ни бие с 2,37 лв. за литър

  • Цените се върнаха на нива от преди войната в Украйна
  • Няма изгледи за голямо поскъпване скоро, може само през лятото леко вдигане заради увеличено потребление

Цените на горивата се върнаха на нива от преди войната в Украйна, която предизвика екстремното им поскъпване. Проверка в специализирани сайтове показва, че в момента средната цена на масовия бензин е 2,56 лева, а дизелът е 2,78 лева. За последно такива котировки е имало в средата на февруари миналата година. (Виж графиката).

 

 

В сравнение с пика от лятото на 2022-а горивата са поевтинели с близо 1 лев на литър и България е с най-ниски цени в целия ЕС. Има само едно изключение – в Малта дизелът е по-евтин. Падането на котировките се случва на фона на забраната за износ, като това не се отнася за Украйна. Но явно и това е достатъчно, за да може да се трупат достатъчно печалби и при по-ниски цени.

Според експерти поевтиняването на горивата скоро би трябвало да има ефект на спирачка пред инфлацията. Защото транспортните разходи на фирмите намаляват значително и това се очаква да се пренесе и върху цените на стоките.

И все пак, ако се сравнят с котировките на петрола и с обменния курс на еврото преди година, горивата остават сравнително скъпи, но със сигурност е отминал пикът с екстремни цени. В България има и друга особеност –

дизелът е чувствително по-скъп от бензина,

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top