ТРИБУНА

Достойните българи: Шестокласникът, угасил пожар край езерото Вая, научи урок за хейта в социалните мрежи

“Връщахме се с колата, когато видях дим много близо до къщата ни. Казах си – ще отида да проверя. Взех колелото и тръгнах. Гореше много близо до жп линиите и се уплаших, че може да мине влак в този момент. Товарен влак, който не е ясно какво ще носи. Може да е цистерна и ако има теч, само една искра е достатъчна да се взриви.”

Това разказа шестокласникът Николай Байкушев от Бургас, който на 7 март с помощта на баща си потуши пожар край езерото Вая в квартал “Долно Езерово”.

След разузнаването с колелото Никола се върнал до дома си, извикал татко си и

не пропуснал да си сложи дебели обувки с грайфер,

с които да гази в тръстиките. Под бетонен мост намерили вода, вероятно натрупана от спукан водопровод, и започнали да пълнят кофите, които предвидливо взели от дома си. 12-годишният смелчага успял сам да потуши най-голямото огнище, разбира се, под зоркия поглед на баща си.

“На мястото има тунел, през който автомобилите минават, но не и кола на пожарната. Съществува обиколен път, но това би забавило огнеборците доста. Мъжът ми първоначално е искал да види само къде гори, за да може, обаждайки се на 112, да обясни как да се стигне до мястото, но след като разбрал, че няма обхват, започват да гасят двамата. Никола е пренесъл близо 200 кофи сам. На това място тръстиката е дебела и е трябвало много вода. Когато след 2-3 часа се върнаха, детето беше много, много уморено. Добре че е съобразило да смени маратонките с дебелите обувки – те са предпазили крачетата му”, разказва майка му Татяна Байкушева, известен фотограф от Бургас.

Никола вметва, че

въобще не се страхувал за себе си. Повече се притеснявал за влака,

който можело да мине в този момент.

“През лятото ни обучаваха пожарникари в клуб “Млад огнеборец”, обяснява 12-годишното момче. Същия ден, малко преди да говорим с него, Никола пак забелязал дим над къщите в “Долно Езерово”. Отново тръгнал да търси къде гори, но разбрал, че е доста далече и ще му трябва поне час, докато пристигне. Затова се обадил на 112.

Никола не мисли обаче да става пожарникар, категоричен е – като порасне, ще бъде военен пилот. Авиацията му е изключително интересна. “Искам да знам как се управлява самолет. Тати имаше един авиационен прибор на части и аз го сглобих. Получи ми се и оттогава ме прихванаха.

Запоявам разни неща, интересува ме техниката”,

казва шестокласникът. Няколко години посещава клуб по авиомоделизъм, а от втори клас се занимава и с ветроходство.

Че ще става пилот, Никола е заявил от много малък, разкриват родителите му, които също си падат по адреналина. Бащата – Галин Байкушев, се занимава с пара- и делтапланеризъм, а неговият баща е бил парашутист с над 1000 скока.

Никола вече е летял с баща си, макар че майка му не била много съгласна. “От 5-годишен мечтае да стане авиатор. Майка му се опитва непрекъснато да му показва и да го запознава с различни професии. Веднъж, току-що излезли от поредния офис, 6-годишният Никола я погледнал и ѝ казал: “Мамо, аз ще летя и нищо не може да ме накара да стана счетоводител”. Той е изключително дете и за неговите интереси майка му и баща му имат основна роля. Това са хора, за които си заслужава да се направи риалити предаване 24/7. Тя (Татяна Байкушева) е пещерняк, природолюбител, фотограф, журналист, ловджийка, историк. Той (Галин Байкушев) е парапланерист, делтапланерист, водолаз, фотограф, природолюбител. И още много неща”, коментира в социалните мрежи актрисата Гергана Стоянова, леля на момченцето.

Бургазлийката пуска този пост, възмутена от хейта, който се излива по адрес на детето, след като майка му Татяна качва кратко видео от гасенето на пожара.

“Нямаше да пиша за това, ако не се бяха намерили хора, които и за неговия случай да излеят хейт. Цял ден днес майка ми и родителите на Ники му обясняват, че не бива да обръща внимание на това. А самият той е потиснат от всичко, което му се стовари на главата. На всички, които намериха с какво да обидят едно 12-годишно момче герой, ще кажа само това: “Нищо няма да може да го спре да лети! Нашият Ники преживя първия си урок за незаслужена човешка омраза. А аудиторията доказа, че емпатията, човешката обич и възторг спят дълбок, непробуден сън.”

“Клипчето е направено от мъжа ми, докато е търсел обхват, за да позвъни на спешния телефон.

Снимал е, за да се види огнището на пожара, а не толкова как Никола гаси”,

казва Татяна, също възмутена от реакцията на недоброжелатели, които виждат в клипа себеизтъкване.

Десетки обаче са възхитени от постъпката на момчето. Сред тях е и кметът на Бургас Димитър Николов, който благодари на шестокласника от страницата си във фейсбук. “Бургаският шестокласник Никола Байкушев – ученик от ОУ “Христо Ботев” в квартал “Долно Езерово”, показа, че няма значение на каква възраст си, ако имаш голямо и смело сърце! Не знам дали Никола ще стане огнеборец, но съм сигурен, че и той, и родителите му заслужават поздравления за емпатията си към света!”, написа кметът.

Ако все пак не стане летец или пожарникар, Никола със сигурност ще бъде ветеринар – вкъщи имат цяла зоологическа градина. Лекува болни животни, които понякога не искат да си тръгнат. Двамата с баща му им строят клетки в двора.

“Много обича да се занимава с животни. Братовчед ми има ветеринарна клиника в Поморие и Никола редовно му помага. Включва се даже в операции, като подхожда много хладнокръвно”, казва майка му.

Спомня си как веднъж синът ѝ

донесъл вкъщи блъснат от кола котарак,

който бил почти без никакви шансове за живот. Но момчето настоявало да се погрижат за него. “Три дни го лекува, после го занесохме в клиниката. Там му направиха рентгенови снимки и се видя, че е със счупена челюст и сътресение на мозъка. Оперираха го и котаракът се оправи. Оказа се, че е на наши съседи. Човекът, като чу, че сме го спасили и му го връщаме, се разплака”, спомня си Татяна Байкушева.

Лятото пък, докато ходел на занималня, Никола се оборудвал с мобилна аптечка. Купил си я сам със спестени парички, за да помага на съучениците си, ако се ударят, докато са навън.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top